UMCG krijgt megaklus van RIVM

Het UMCG in Groningen is door het RIVM aangewezen om alle uitstrijkjes van vrouwen uit Noord-Nederland te onderzoeken op de aanwezigheid van het zogenoemde HPV-virus.

Dat virus is volgens het RIVM de veroorzaker van baarmoederhalskanker, genitale wratten en kan een rol spelen bij het ontstaan van andere vormen van kanker. Bij het vijfjaarlijks bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, het uitstrijkje, wordt met ingang van 1 januari 2017 ook getest op het HPV-virus.

Het RIVM heeft uit tientallen laboratoria in Nederland vijf aangewezen die het onderzoek gaan uitvoeren. Voor vrouwen uit Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland, de kop van Noord-Holland en een groot deel van Flevoland betekent dat dat hun uitstrijkje wordt onderzocht in het UMCG. Jaarlijks gaat het naar verwachting om 100.000 uitstrijkjes.

Om aan die megaklus te kunnen voldoen, is het UMCG per direct gestart met voorbereidingen. Zo worden de komende maanden nieuwe apparatuur en ICT-systemen geïnstalleeerd, krijgen medewerkers een training en volgen informatiebijeenkomsten voor huisartsen. Ook wordt het transport en de logistiek geregeld, meldt het ziekenhuis woensdag.

Door in het bevolkingsonderzoek te kijken of in het uitstrijkje HPV aanwezig is, is volgens het UMCG eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker. Hiermee worden jaarlijkse 75 extra vrouwen opgespoord met (een voorstadium van) baarmoederhalskanker en worden 18 extra sterfgevallen voorkomen.

Vrouwen die meedoen aan het verbeterde bevolkingsonderzoek worden vanaf 2017 nog steeds uitgenodigd om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen tien tot vijftien jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat. Vrouwen zonder HPV hoeven daarom minder vaak een uitstrijkje te laten maken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.