UMCG krijgt subsidie voor onderzoek naar werking COVID-19 vaccins bij kwetsbare groepen

Foto: ANP

Het UMCG ontvangt 7,4 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar de werking van COVID-19-vaccins op nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker.

De subsidie is afkomstig van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek. Het onderzoek moet meer duidelijkheid geven hoe de vaccins aanslaan bij deze kwetsbare doelgroepen.

Bijwerkingen

Bij longpatiënten wordt onderzocht of het COVID-19 vaccin bij deze groepen patiënten net zo effectief is als bij mensen die geen longtransplantatie hebben gehad. Het UMGC werkt hiervoor samen met het Erasmus MC.

Ook is er aandacht voor patiënten met nierfalen , dialysepatiënten en niertransplantatiepatiënten die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Het UMCG onderzoekt of deze groep bijwerkingen van de vaccins evenaart en of de vaccins op een juiste manier aanslaan.

Een onderzoeksgroep onder leiding van hoogleraar medische oncologie Liesbeth de Vries onderzoekt of patiënten met kanker, die behandeling krijgen met chemotherapie, immuuntherapie of een combinatie van beide, ten opzichte van mensen zonder kanker een vergelijkbare afweerreactie maken na COVID-19-vaccinatie.

Onvoldoende kennis

Eerder onderzoek naar de vaccins gebeurde vooral bij relatief gezonde volwassen. Specifieke risicogroepen worden niet of slechts heel beperkt in deze studies meegenomen. Daardoor is er onvoldoende kennis over de immuunrespons van het vaccin bij patiënten waarvan bekend is dat zij een minder goed functionerend immuunsysteem hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu