UMCG leidt groot ADHD-onderzoek

Zeventien onderzoekinstituten in acht Europese landen beginnen een groot onderzoek naar de hyperactiviteitsstoornis ADHD. Het UMC Groningen coördineert een belangrijk deel ervan.

Het onderzoek moet leiden tot een betere behandeling of tot voorkoming van ADHD. De EU stelde subsidie beschikbaar. Het grote bevolkingsonderzoek Lifelines onder 165.000 Noord-Nederlanders leevert gegevens aan voor het ADHD-onderzoek.

Onderzoeker Catharina Hartman van het UMCG is projectleider van het epidemiologisch deel van Europese onderzoek: ,,Het doel van ons deel van het onderzoek is om ADHD systematisch in kaart te brengen, van de kindertijd tot de ouderdom’’, zegt Hartman. ,,In meerdere landen kijken we naar patronen van problematiek binnen families en naar de genetische achtergrond.”

ADHD staat niet op zichzelf, maar is een stoornis die vaak samen gaat met andere psychiatrische problemen. Gedurende de verdere levensloop kunnen angsten, depressiviteit, middelenmisbruik en overgewicht ontstaan. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Catharina Hartman: ,,Onderzoek naar ADHD vindt bijna uitsluitend plaats bij kinderen tot 12 jaar, alsof de problemen daarna ineens verdwenen zijn. Het unieke van het huidige onderzoek is dat we nu ook verder in de levensloop kunnen vastleggen hoe ADHD zich ontwikkelt. Zodat we hopelijk meer te weten komen hoe het ontstaan van extra problemen bij ADHD kan worden voorkomen en behandeld.”

In Europa hebben meer dan 21 miljoen mensen de diagnose ADHD.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.