UMCG neemt zo min mogelijk patiënten op vanwege invoering nieuw systeem

De zorg in het UMC Groningen gaat in en na het weekend van 2 december op een laag pitje door de invoering van een nieuw computersysteem.

In dat weekend worden zo min mogelijk patiënten opgenomen. In de eerste week na de ingebruikname van het nieuwe Elektronisch Patiënten Dossier wordt het aantal operaties en behandelingen teruggeschroefd. Alleen hoogcomplexe zorg die alleen door het UMCG gegeven kan worden, gaat door.

‘Bent u echt meneer Jansen?’

De invoering van een nieuw Elektronisch Patiënten Dossier houdt de grootste werkgever van het Noorden al het hele jaar in haar greep. In het eerste weekend van december gaat het systeem ‘live’. Die zaterdag trekken medewerkers twee keer langs alle opgenomen patiënten om te checken of alle gegevens die in het nieuwe systeem staan kloppen.

,,Bent u echt meneer Jansen en ligt u hier inderdaad voor een hartkatheterisatie?’’ Om negen uur ’s avonds gaat dan een voor een de stekker uit de zestig oude systemen en wordt het nieuwe computersysteem opgestart. Alle oude blauwe papieren dossiers bij de bedden worden weggehaald en vervangen door een Computer On Wheels, de zogeheten COW, waarmee voortaan alle administratie wordt bijgehouden.

Honderden subsystemen

De meeste andere ziekenhuizen werken al lang met zo’n nieuw computersysteem. Maar voor het UMCG was de invoering een stukje lastiger, als mega-organisatie met tal van afdelingen. Het nieuwe systeem moet de oude computersystemen vervangen en gekoppeld worden aan honderden subsystemen.

De voorbereiding kostte jaren en ging gepaard met een flinke zeperd. Met het Erasmus MC in Rotterdam samen zou het UMCG in 2014 een EPD aanschaffen van Siemens. Maar het bedrijf kon niet leveren wat was beloofd en op het laatste moment werd het stopgezet. Schadepost voor het UMCG: zo’n vijf miljoen euro.

Hoge kosten: 60 tot 70 miljoen euro

Maar er moest toch een nieuw systeem komen, dit keer van leverancier Epic. Begin dit jaar kondigde bestuursvoorzitter Jos Aartsen al aan dat het hele UMCG dit jaar even vrijwel geen investeringen of nieuwe dingen aanpakt. Eerst dit systeem invoeren. En hij gaf meteen ook al aan dat de raad van bestuur niet blij werd van de hoge kosten, 60 tot 70 miljoen euro.

,,We hadden het graag anders gewild’’, zei hij in zijn nieuwjaarstoespraak. ,,De invoering van het nieuwe systeem gaat voor onze dertienduizend medewerkers dit jaar een buitensporige inspanning worden. En het ergste is, dan weet je ook nog dat je daarna niet eens blij wordt omdat het even duurt eraan te wennen. ’’

In het Bruggebouw midden op het UMCG-terrein zijn twee verdiepingen ingeruimd voor ICT’ers die het systeem invoeren. Tienduizend medewerkers krijgen een training in hoe ze voortaan al hun gegevens moeten invoeren en welke handigheden het systeem kent. Overal lopen superusers rond in speciale poloshirts en voor de gelegenheid zijn zelfs collega’s van ziekenhuizen als het VUmc in Amsterdam en MCL Leeuwarden ingevlogen omdat zij al ervaring hebben met Epic.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.