UMCG onderzoekt tevredenheid vrouwen over hun borsten

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) begint een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten.

Met de onderzoeksresultaten wil de afdeling plastische chirurgie de zorg aan vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad en die een borstreconstructie hebben ondergaan, verder verbeteren.

Om te kunnen beoordelen hoe geslaagd een borstreconstructie is, is meer inzicht nodig in hoe tevreden vrouwen over het algemeen met hun borsten zijn. De resultaten van dit medisch-wetenschappelijk onderzoek worden over een jaar verwacht.

Per jaar krijgen 15.000 vrouwen borstkanker

Elk jaar krijgen meer dan 15.000 vrouwen in Nederland borstkanker. Naast de afdeling plastische chirurgie zijn de afdelingen chirurgische oncologie en epidemiologie bij het onderzoek betrokken. Sinds 2010 wordt in het UMCG onderzoek gedaan naar zowel emotionele als lichamelijke aspecten van kwaliteit van leven bij vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad en die daarom een borstreconstructie hebben ondergaan.

Om te kunnen beoordelen hoe geslaagd een borstreconstructie is, willen de onderzoekers inzicht krijgen in hoe tevreden vrouwen over het algemeen met hun borsten zijn.

5.000 vrouwen in Groningen ontvangen een vragenlijst

Hiervoor willen de onderzoekers gegevens verzamelen van vrouwen die nooit geopereerd zijn aan hun borsten. Vijfduizend vrouwen in de stad Groningen ontvangen daarom deze week een oproep om een vragenlijst naar de tevredenheid  over hun borsten in te sturen. De antwoorden vanuit deze groep vrouwen worden vergeleken met de antwoorden van de vrouwen die eerder een borstreconstructie hebben ondergaan.

Door dit medisch-wetenschappelijk onderzoek wil het UMCG de best mogelijke behandeling en zorg verlenen aan vrouwen die borstkanker hebben (gehad) en een borstreconstructie ondergaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.