UMCG opent centrum voor zeldzame mestcelziekte

In het UMCG opent vrijdag het Nederlands Mastocystose Centrum. Patiënten met de zeldzame mestcelziekte krijgen daar ‘de best mogelijke en hoog specialistische zorg’. Een dergelijk expertisecentrum is nieuw in Nederland.

Het UMCG laat weten dat mestcellen een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem. Ze zijn betrokken bij allergische reacties en het bestrijden van bepaalde infecties. Bij Mastocytose ontstaan ophopingen van abnormale mestcellen in de huid, het beenmerg en organen. Dat kan leiden tot huidreacties, lage bloeddruk, shock en ernstige botontkalking. De ziekte komt naar schatting voor bij 1 op de 10.000 mensen.

In het centrum gaan verschillende internisten, pathologen, klinisch chemici, kinderartsen en dermatologen intensief met elkaar samenwerken. Doordat het UMCG is aangewezen als expertisecentrum komen patiënten uit heel Nederland en België nu naar het nieuwe centrum voor onderzoek en behandeling. Naast de patiëntenzorg biedt het centrum onderwijs op maat en vindt er wetenschappelijk onderzoek plaats.

De officiële opening gaat gepaard met een symposium.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.