Te weinig personeel: UMCG sluit per direct operatiekamers

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sluit per direct 4 van de 29 operatiekamers als gevolg van personeelstekort.

Het ziekenhuis zegt dat sprake is van een noodgedwongen maatregel die duurt tot het einde van dit jaar. ,,We hebben dit niet zo maar besloten. Al langer is sprake van een nijpend tekort. Maar nu is het punt bereikt dat we niet meer anders kunnen'', zegt woordvoerder Joost Wessels.

Hij stelt dat ziekenhuizen in het hele land maatregelen nemen door personeelsgebrek. ,,In het UMCG is het, dankzij grote inzet van medewerkers, tot nu toe gelukt om nagenoeg alle zorg te blijven verlenen.''

Complexe en acute zorg

Wessels benadrukt dat het ziekenhuis als academisch centrum complexe en acute zorg blijft bieden aan patiënten. Voor operaties die niet noodzakelijk in het UMCG hoeven plaats te vinden, wordt in overleg met de patiënt naar andere oplossingen gezocht, bijvoorbeeld verwijzing naar een ander ziekenhuis.

Het UMCG doet er alles aan om de periode met minder operatiekamers zo kort mogelijk te houden. Zo worden extra medewerkers opgeleid waaronder gespecialiseerde verpleegkundigen en klinisch ondersteunend personeel. Ook doet het ziekenhuis er alles aan om personeel te behouden, nieuw personeel te werven en het werk anders te organiseren.

Het sluiten van de operatiekamers heeft overigens niets te maken met de naderende vakantieperiode, stelt Wessels. Het is volgens hem nog niet eerder voorgekomen dat het ziekenhuis een dergelijke maatregel heeft genomen door een tekort aan personeel.

Tekort aan kinderartsen en -verpleegkundigen wordt nijpend
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.