Het Universitair Medisch Centrum Groningen schrapt de komende weken ook kankeroperaties, transplantaties en andere ingrepen die binnen zes weken moeten gebeuren. ,,We zitten gewoon te vol’’, zegt de woordvoerder.

Door het hoge aantal coronapatiënten is een belangrijk deel van de ziekenhuiscapaciteit bezet; er is weinig plek op de intensive care. Daardoor liggen veel geplande operaties zonder urgentie al enige tijd stil.

De druk is deze week toegenomen. Daarom heeft het kernteam van het UMCG besloten gedurende de meivakantie ook de zogeheten FMS 3-zorg waarvoor een ic-bed nodig is uit te stellen. Dat zijn operaties die binnen zes weken moeten gebeuren omdat er anders levensbedreigende schade kan optreden.

Acute zorg in gevaar

,,Het doet pijn want dit gaat ook om operaties zoals bij slokdarmkanker en andere ingrepen bij ernstig zieke mensen’’, zegt de UMCG-woordvoerder. ,,Maar als we dit niet uitstellen kunnen we in de situatie komen dat we patiënten met echt acute zaken moeten weigeren. Om op de intensive care ruimte over te houden voor de FMS 2- en FMS 1-zorg, moeten we de FMS 3-zorg uitstellen. Het houdt een keer op.’’

Ook elders operatiekamers en ic-bedden gesloten

Ook andere ziekenhuizen in de regio hebben deze week operatiekamers en ic-bedden gesloten. Door de aanhoudende drukte met coronazorg is overal het ziekteverzuim gestegen. ,,De uitval is erg hoog.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus