UMCG verhelpt bekkenfractuur als eerste met 3D reconstructie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft recent als eerste ziekenhuis in Europa een patiënt met een bekkenfractuur succesvol geopereerd is met gebruik van 3D computertechnologie.

Het bekken van de patiënt is voor de operatie virtueel op de computer in 3D voorbereid en uitgevoerd. Hierdoor is het mogelijk de daadwerkelijke reconstructie van het bekken in de operatiekamer sneller en preciezer uit te voeren.

Sneller herstel

Voor patiënten betekent dit in de toekomst een kortere operatie- en narcosetijd, minder bloedverlies en een sneller herstel.

Het bekken vormt de verbinding tussen de wervelkolom en de benen en bestaat uit meerdere botten. Als het bekken van een patiënt op meerdere plaatsen is gebroken en instabiel is, zal het gefixeerd moeten worden. Dit gebeurt met titanium fixatieplaten, die tijdens de operatie met de hand in model worden gebogen, nadat de traumachirurg de botsegmenten op de juiste plek heeft gezet.

Gepuzzel

Vooral bij complexe breuken is dit soms een heel gepuzzel, waarbij de fixatieplaten steeds weer een beetje bijgebogen moeten worden om het bekken weer op te bouwen.

Met behulp van 3D-technologie kan voor de operatie op basis van een CT-scan het bekken virtueel gereconstrueerd worden. Vervolgens worden mallen op maat gemaakt en 3D geprint. Deze op de patiënt toegesneden hulpmiddelen bieden de traumachirurg tijdens de operatie houvast, zodat de botsegmenten als puzzelstukjes in elkaar passen en het bekken sneller en precies kan worden gereconstrueerd.

De komende tijd wordt onderzocht wat de toegevoegde waarde van 3D bij bekkenfracturen is in tijd en herstel voor de patiënt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.