Nu het mooi weer is, zien we in de buitenlucht de groepjes rond de barbecue ontstaan. Maar hoe onverantwoord is dat nu eigenlijk in verband met de corona-epidemie? ,,Laat niet eerst alles volstromen om dan vervolgens boetes uit te delen en in te grijpen”, zegt UMCG-viroloog Bert Niesters.

Volgens collega Marion Koopmans is het onverstandig om dicht op elkaar te zitten; je creëert dan risico. „Het is misschien inmiddels een afgezaagd verhaal, maar we blijven ontraden om in groepjes bij elkaar te gaan zitten.”

Daar staat tegenover dat het mooie weer het virus inactiveert, aldus viroloog Ab Osterhaus. Maar Koopmans voegt daaraan toe. „In de buitenlanden waar mooi weer is, zien we de ic’s vollopen. Ik weet niet of wij het op de ic’s kunnen houden als in ons land de besmettingen nu snel toenemen.”

Cijfers

Volgens de woordvoerder van het RIVM is het niet kwantificeerbaar hoe veel minder besmettelijk de overdracht van het virus in de buitenlucht is. „Dat is niet zomaar in cijfers uit te drukken. Groepsvorming betekent meer contact en meer contact betekent dat mensen dichter op elkaar zitten. En dat zorgt voor meer kans op virusoverdracht. Het is simpel: buiten is het risico niet nul. Als mensen zich niet aan de afstand houden, moet er wellicht net als vorig jaar een NL Alert worden uitgezonden. Toen gingen de mensen ook massaal naar de stranden.”

Buiten zijn we niet veilig voor het virus, zegt ook viroloog Ab Osterhaus. „Maar op bijvoorbeeld het strand waar het waait, vervliegen de kleine coronavirusdruppels snel. Wind is belangrijk, temperatuur ook. Bij hoge temperaturen inactiveert het virus, hetzelfde geldt voor uv-licht. Het mooie weer heeft dus een drukkende werking op het virus, maar bij hoge circulatie en veel sociale contacten is dat onvoldoende om de epidemie de kop in te drukken. Dat zie je bijvoorbeeld in Brazilië en Zuid-Afrika.”

Barbecue

Voor zover Osterhaus weet, is er geen onderzoek gedaan naar het virus in barbecuerook. „Interessant. Ik zou zeggen dat door de hitte het virus in die rookdamp inactiveert. Of dat het niet zoveel verschil maakt qua besmettelijkheid. Kijk, barbecueën is een sociale activiteit. Mensen eten en drinken samen, ze zijn bij elkaar in de buurt en hoesten en praten tegen elkaar aan. Lijkt me gevaarlijker dan dat het virus zou blijven hangen in die rook.”

Viroloog Niesters: „In kleinere ruimtes is er een grotere kans op besmetting, maar ook buiten is die kans er wel degelijk. We moeten dus echt oppassen nu. In een week tijd is het aantal ziekenhuisopnames met 15 procent gestegen. De Engelse variant beslaat in de regio Groningen 95 procent van het totaalaantal coronabesmettingen. Dat zal landelijk ook wel zo zijn. En die is besmettelijker.”

Volgens Niesters doen ’we dus echt iets fout’. „Ik denk dat we nog te veel mogen. Ik zeg niet dat de parken dicht moeten, maar zorg wel dat die openbare plekken gereguleerd worden. Laat niet eerst alles volstromen om dan vervolgens boetes uit te delen en in te grijpen. We zijn zelf onze vijand als we naar buiten gaan en elkaar massaal opzoeken. We verpesten het voor onszelf, dat doet de minister niet.”

loading  

Vaste vrienden

Aan ouders adviseert Niesters om de kinderen altijd – dus ook buiten – met dezelfde vriendjes te laten spelen. „Een vaste vriendenclub is verstandig.”

Een ander gevaar buiten lijken de pollen, waar nu de piek van wordt verwacht vanwege bloeiende berken en elzen. Hoe meer pollen er in de lucht zijn, hoe meer de weerstand kan worden aangetast. Een verminderde weerstand is een uitgelezen kans voor het coronavirus, zo heeft onderzoek uitgewezen. Door meer pollen in de lucht is de kans op een stijgend aantal besmettingen hoger.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus