Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen.

UPDATE: Verdachten gijzeling student zeggen met slachtoffer mee te leven: tijd heelt wonden

Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen. Rob Zijlstra / DVHN

Ze hebben wel meegedaan, maar niet zo erg als de twee medeverdachten. En ze hebben spijt en zijn begaan met het slachtoffer. ,,Ik hoop dat hij er sterker uitkomt’’, zegt de een. ,,Tijd heelt alle wonden’’, vermoedt de ander. Dinsdag horen de verdachten welke strafeisen het Openbaar Ministerie voor hen in petto heeft.

Het is geen alledaagse strafzaak waar de rechtbank in Groningen zich sinds maandagochtend over buigt. Er gebeuren in Groningen gekke dingen, maar er gaan jaren voorbij dat er geen student wordt gegijzeld en wordt bedreigd met martelingen en de dood.

Waarom de drie verdachten in januari dit jaar hun oog lieten vallen op de toen 24-jarige N. werd tijdens de eerste procesdag niet duidelijk. De verdachten lieten niet het achterste van de tong zien. In ieder geval was er het vermoeden dat de uit Pakistan afkomstige student (kunstacademie) vermogende ouders had.

Alsof het een film was

Het ging als in een film: ze observeerden hem en verzamelden informatie over zijn familie, namen hem op straat te grazen, duwden hem in een gereedstaande auto en brachten hem naar een kamer in een woning die vooraf in gereedheid was gebracht voor een gedwongen verblijf. Daarbij werd de student met een mes gestoken en mishandeld en in een wandkleed gewikkeld.

Aanvankelijk, zo kreeg de vader van het slachtoffer te horen, zouden ze zijn zoon in leven laten als hij een miljoen dollar zou betalen. Het losgeld werd in datzelfde gesprek verlaagd tot 250.000 dollar, binnen 48 uur te betalen in bitcoins.

Vastgebonden en geblinddoekt

Via Whatsapp hadden ze contact gelegd met de vader in Pakistan. Hij kreeg een filmpje te zien van zijn vastgebonden en geblinddoekte zoon. Zou de vader de politie bellen dan zouden ze zijn zoon martelen. Op het filmpje waren zagen te zien.

Het motief: financiële problemen bij in ieder geval een van de verdachten, een 24-jarige man uit Schiedam die sinds kort in Groningen woonde. Hij zou de 37-jarige verdachte, een man met net als het slachtoffer een Pakistaanse achtergrond, na ernstige bedreigingen hebben gedwongen mee te doen. Deze laatste benaderde de derde verdachte, een 22-jarige ondernemer die een winkel in de binnenstad bestiert. Daar waren ook de plannen gesmeed.

Vader belt de politie in Londen

Na twee dagen op een bed vastgebonden te hebben gelegen viel een arrestatieteam van de politie de woning binnen en werd de student bevrijd. Een van de verdachten was op dat moment in de woning.

De vader had de politie in Londen geïnformeerd en kon het telefoonnummer verstrekken waarmee hij was gebeld. De vader informeerde de politie in Londen omdat hij geen vertrouwen heeft in de politie van zijn eigen land. De Londense politie lichtte de Nederlandse autoriteiten in. Het verstrekte telefoonnummer kon worden gekoppeld aan de 37-jarige verdachte. Vervolgens wist de politie zijn toestel te traceren: Kometenstraat.

Het proces wordt dinsdag voortgezet en ook afgerond. In de loop van de ochtend worden de strafeisen verwacht. Het slachtoffer volgt de strafzaak vanuit Pakistan via een Skypeverbinding. Via een advocaat heeft hij om een schadevergoeding gevraagd van 54.000 euro.


menu