Hoe de beving in Zeerijp twee jaar geleden Groningen (en daarna Nederland) op z'n kop zette

De fakkeloptocht in Groningen. Foto: DvhN

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de beving in Zeerijp Groningen en Nederland wakker schudde. Dagblad van het Noorden blikt terug op de verhalen die volgden na de zwaarste beving sinds die in Huizinge.

8 januari 2018; 15.06 uur

Van Appingedam tot Groningen-Stad tot Winsum: meldingen over de schok komen uit een groot deel van de provincie. „Hoeveel aardbevingen zijn er nodig voordat we de Groningers tegemoet komen?”, klinkt een van de eerste reacties uit Den Haag.

8 januari 2018; 19.48 uur

loading

In Zeerijp zijn de bewoners wel gewend aan een aardbeving maar zo’n zware als op 8 januari voelden ze lang niet meer.

9 januari 2018; 12.28 uur

Groningen staat op. Meerdere protestacties worden aangekondigd. Van bier gooien op de NAM tot een fakkeloptocht en een protest bij de nieuwjaarsreceptie van minister Wiebes.

10 januari 2018, 14.54 uur

loading

Wiebes wordt wakker. De beving bij Zeerijp van maandag was volgens de minister een wake up call. „Als ik hier zou wonen, zou ik niet zo kalm zijn.”

Een jaar later

7 januari 2019, 6.50 uur

Het is morgen één jaar geleden dat Zeerijp getroffen werd door de beving. Journalist Inki de Jonge loopt door Zeerijp. Peilde de stemming en constateert: Een jaar na de beving is het vertrouwen in de toekomst gedaald naar de gevoelstemperatuur van een waterkoude januaridag.

8 januari 2019, 06.00 uur

Een jaar na de aardbeving in Zeerijp wachten nog altijd vele Groningers op een oplossing voor de schade aan hun huis. DvhN lanceert Ik Wacht, een serie over Groningers in het bevingsgebied die het zat zijn.

loading

Het zijn de 101 verhalen van Groningers die duidelijk maken dat de aardbevingen niet alleen individuele Groningers raken maar hele gemeenschappen ontwrichten. Nederland heeft jarenlang kunnen genieten van de aardgasbaten; de Groningers wachten nog altijd op de beloofde compensatie voor schades en duidelijkheid over de veiligheid van hun huizen.

menu