Uit met de zwempret in de Hoornseplas: zwemmersjeuk is terug

Verlichting van de horrorhitte kun je beter even niet zoeken in het water van de Hoornseplas. Een parasiet in het water veroorzaakt zwemmersjeuk.

Het komt met de tropische temperaturen bar slecht uit, maar voor de Hoornseplas geldt voorlopig een nadrukkelijk negatief zwemadvies. Net als een kleine maand geleden zijn er bij de provincie veel meldingen binnengekomen van zwemmers die na een duik in de plas jeuk kregen.

Negatief zwemadvies Hoornseplas vanwege zwemmersjeuk
Lees verder

Jeuk en rode bultjes door larven in de huid

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door Trichobilharzia; de larven van een wormsoort die veel voorkomt bij eenden. Die larfjes kunnen zich een klein stukje ingraven in de huid van mensen, en daar veroorzaken ze een allergische reactie. De eerste vlaag jeuk en rode bultjes komt na een half uur en trekt snel weer weg, maar de échte zwemmersjeukklachten komen pas een paar weken later.

Ook in de Kardingerplas kun je beter niet zwemmen, vanwege blauwalg in het water. In de Recreatieplas Engelbert en Ruskenveen in Hoogkerk kan nog wel gezwommen worden, volgens zwemwater.nl

Blauwalg: in deze Drentse en Groningse zwemplassen kun je beter geen duik nemen
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.