Uitbreiding van vuurwerkvrije zones

Bewoners van verpleeghuizen Maartenshof en het Heymanscentrum worden tijdens de oud-en-nieuwviering niet door vuurwerk opgeschrikt.

De gemeente Groningen wees tijdens de vorige jaarwisseling vijf vuurwerkvrije zones aan. In de omgeving van ziekenhuizen UMCG en Martini, de kinderboerderij Stadspark, de Noorderbegraafplaats en begraafplaats Esserveld mocht geen vuurwerk worden afgestoken. ,,Dit is goed verlopen’’, zegt burgemeester Peter den Oudsten.

De gemeente liet na de jaarwisseling een onderzoek uitvoeren naar de mening van de Stadjers over vuurwerkvrije zones. Vijfduizend inwoners reageerden. De meningen lopen nogal uiteen. Tegenstanders vinden dat hiermee een mooie traditie verloren gaat. Voorstanders zijn maar al te blij en noemen als reden onder meer: vervuiling, vandalisme en geluidsoverlast.

De binnenstad wordt ook als vuurwerkvrije zone besproken. Een aantal ziet een mooie kans om hiervoor in de plaats een vuurwerkshow te organiseren of juist de Grote Markt en de Vismarkt aan te wijzen als plekken waar de bevolking wél vuurwerk mag afsteken als het in de rest van de stad wordt verboden. Velen noemen dierenasiels, woonzorgcentra, kinderboerderijen, begraafplaatsen en ziekenhuizen als locaties die als vuurwerkvrije zone in aanmerking komen.

De gemeente stelde van 1 december vorig jaar tot en met 15 januari een meldpunt in voor vuurwerkoverlast. Er kwamen 193 meldingen binnen. De meesten klaagden over vuurwerk dat in de dagen voor en na de jaarwisseling werd afgestoken. Het is in deze periode verboden vuurwerk af te steken, maar handhaving blijkt moeilijk.

Voor de vijf vuurwerkvrije zones waren zestien beveiligers en twee toezichthouders op de been. De gemeente wil vanwege de uitbreiding met twee zones in totaal twintig beveiligers en vier toezichthouders inzetten. Dit kost 13.500 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.