Uitkijkposten laten oorsprong Lauwersoog zien

De ontstaansgeschiedenis van Lauwersoog vormt een belangrijke inspiratiebron voor twee ontwerpers die bij die plaats uitkijkpunten laten verrijzen.

In het kader van het project Lauwersom worden rondom Lauwersoog dit jaar vier nieuwe uitkijkpunten aangebracht. De punten maken deel uit van een nieuw netwerk van wandel- en fietspaden in het gebied, waarbij de beleving van het gebied voorop staat.

Beeldend kunstenaar Lambert Kamps en architect Ben van der Meer uit Groningen zullen onder de titel “Ode aan het gemaakte land” twee van die uitkijkposten creëren en willen in hun schepping het verhaal over het ontstaan van de plaats Lauwersoog aanschouwelijk maken.

Afsluiting Lauwerszee

In 1969 werden de kustlijnen van Friesland en Groningen met elkaar verbonden door de aanleg van een dijk dwars door de toenmalige Lauwerszee. Bij de provinciegrens op de dijk werden uitwateringssluizen aangebracht. De indijking van de Lauwerszee veranderde veel in het gebied. Wat voorheen de werkhaven van de Lauwerszee was, werd nu de thuishaven voor de veerdienst naar Schiermonnikoog en de vissershaven van Zoutkamp en Oostmahorn. Het nieuwe Lauwersoog vormde een verbindingspunt in meerdere opzichten.

Deze zomer maken Kamps en Van der Meer een uitkijkpunt bij de Groningse entree van Lauwersoog, ter hoogte van de Jachthaven. Ze hebben zich daarvoor laten inspireren door de wijze waarop de Friese dijk even ten westen van Lauwersoog bij de sluizen ophoudt: de groene, hoge dijk achter de sluizen heeft in de ogen van de kunstenaars een ‘bijna monumentaal waterbouwkundige schoonheid’.

De Groningse dijk valt veel minder op. Als je over de N361 op de Groningse dijk rijdt, rijd je bijna ongemerkt vanaf de dijk het dorp binnen. De twee ontwerpers willen die de dijk daarom bij het dorp afsnijden en een uitkijkpunt aanbrengen op het punt waar de dijk ophoudt. Vanaf de andere kant, vanuit de Jachthaven, is de dijk straks met een elegante trap toegankelijk.

Na dit uitkijkpunt creëert het ontwerpersduo midden in Lauwersoog een tweede uitkijkpunt: op de kruising van water en land, naast de sluis die de Waddezee en het Lauwermeer met elkaar verbindt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.