Uitkijktoren van 681.000 euro in natuurgebied De Onlanden bijna af

De uitkijktoren in De Onlanden krijgt vorm: alleen de trap die eromheen wentelt ontbreekt nog.

De uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden - tegen de stad aan, op de grens van Groningen en Drenthe - ziet langzaam maar zeker het levenslicht.

,,Hij is grotendeels verrezen’’, zegt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten. ,,Het is nu alleen nog wachten op de trap. We hopen dat we de uitkijktoren in november kunnen openen.’’

De houten toren is 25 meter hoog en biedt bezoekers een fraai uitzicht over het natuurgebied van 3000 hectare. De kosten ervan, inclusief de aanleg van een parkeerplaats voor 20 auto’s en een 800 meter lang zandpad, zijn 681.000 euro.

Het Hoge Hert

Het plan voor een uitkijktoren dateert van 2011. Toen lag er een ontwerp van een futuristisch ogende toren, genaamd Het Hoge Hert. Kosten: krap 1 miljoen euro. De plannen liepen stuk omdat geen aannemer de betonnen constructie voor het beschikbare bedrag wilde bouwen en bovendien schoot het plan omwonenden, natuurliefhebbers en de politieke partij Groen Noordenveld in het verkeerde keelgat.

Lift

Het nieuwe ontwerp is evenmin onomstreden. Zo wenst de gemeente Noordenveld dat de uitkijktoren ook geschikt is voor mindervaliden. Een lift zou 160.000 euro extra kosten. Boswachter Zwiers zegt dat er jaarlijks een mindervalidendag komt waarbij zij per hoogwerker toch terecht kunnen op de toren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen