Tientallen kanker- en hartoperaties zijn door de ziekenhuizen in Groningen en Drenthe uitgesteld. Om te voorkomen dat patiënten in gevaar komen, schakelen ziekenhuizen ex ic-verpleegkundigen in.

Het UMCG, de Treant Zorggroep, het Martini Ziekenhuis Groningen en Wilhelmina Ziekenhuis Assen hebben gedurende de meivakantie tientallen operaties die binnen zes weken moeten gebeuren uitgesteld. Het gaat om operaties zoals bij kanker of een aneurysma (verwijde buikslagader) maar ook open hartoperaties. Voor een deel van die patiënten dreigt dat uitstel zo nijpend te worden dat hun operatie binnen twee weken alsnog moet gebeuren, omdat er anders gezondheidsschade ontstaat.

Volgens chirurg en chef de clinique Ger Sieders van het UMCG komen patiënten waarschijnlijk nog niet in levensgevaar. ,,Voor patiënten en hun familie is het vreselijk dat iets wat nu behandeld moet worden uitgesteld wordt. Wij vinden het ook verschrikkelijk. Maar door goed te prioriteren verwachten we ernstige schade te kunnen voorkomen.’’

Tekort personeel op ic’s

Het uitstel is nodig omdat er tekort aan personeel voor de intensive cares is. Emmen, Assen en UMCG hebben daarom al ic-bedden tijdelijk gesloten. Het UMCG en meerdere andere ziekenhuizen hebben nu reservisten bereid gevonden in de avond en nacht extra diensten te draaien. Vaak zijn dat oud ic-verpleegkundigen die nu ander werk doen.

Het Martini Ziekenhuis heeft al enige weken acht van de veertien operatiekamers gesloten. De Treant Zorggroep (Emmen, Hoogeveen, Stadskanaal) heeft deze weken maar drie van de twaalf operatiekamers open. De andere ziekenhuizen hebben vergelijkbare maatregelen genomen. Om te voorkomen dat het uitstel voor patiënten tot problemen leidt, overleggen ziekenhuizen ook in noordelijk verband met elkaar of een ingreep toch nog op een andere plek kan.

Alle planbare operaties gestopt in Noorden

Uit een weekrapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat ziekenhuizen in alle regio’s in Nederland met deze zelfde problemen kampen. Noord-Nederland is alleen de enige regio waar alle planbare operaties die langer dan zes weken kunnen wachten zijn uitgesteld. Andere regio’s doen die operaties nog deels.

De ziekenhuizen in het Noorden gaan er van uit dat komende weken het aantal coronapatiënten wat gaat dalen. Daardoor zou er weer plek moeten komen voor patiënten die na een operatie op de ic belanden. Vrijdag ochtend lagen er 182 coronapatiënten in de negen ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe, van wie 67 op een van de ic’s.

Van de 182 covidpatiënten kwamen er 47 uit andere regio’s. Het Noorden is al sinds het begin van de coronapandemie de Nederlandse regio die het meeste patiënten uit andere regio’s overneemt. Er is nog nooit een patiënt uit het Noorden wegens ruimtegesprek overgeplaatst naar een andere regio.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen