Uitstoot biomassa-installaties in Winschoten en Finsterwolde boven de norm en blijven voorlopig buiten gebruik

Otto Schröder wil dat de gemeente Oldambt iets doet aan de stankoverlast, veroorzaakt door de biomassa-installatie achter zijn huis. Foto: Huisman Media

De biomassa-installaties bij zwembad De Watertoren in Winschoten en De Hardenberg in Finsterwolde stoten teveel koolmonoxide, (fijn)stof, benzeen en aldehyden uit

Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Oldambt. De gemeente stelt de eigenaar van de installaties in gebreke en laat de biomassa-installaties bij de zwembaden in Winschoten en Finsterwolde voorlopig uit staan.

Klachten van omwonenden

Het onderzoek naar de uitstoot is uitgevoerd naar aanleiding van klachten van omwonenden.

De uitstootnormen worden overschreden. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema is geschrokken van de uitkomsten. Er komt tien keer zoveel koolmonoxide en vier tot vijf keer zoveel fijnstof uit de pijp komt dan is toegestaan.

Overschrijding normen voor burgemeester onacceptabel

,,Dat vind ik onacceptabel. Daarom blijven de installaties in Winschoten en in Finsterwolde voorlopig uit staan, want we willen de omwonenden, gebruikers en medewerkers van de zwembaden niet aan zulke stoffen blootstellen."

Gezondheidseffecten op lange termijn nog onbekend

De gemeente is in overleg met de GGD over de gezondheidsrisico’s. ,,We weten nu wel wat er uit de pijp komt, maar nog niet wat er bij de mensen binnen komt en wat voor effecten dit precies heeft. Ook is er op dit moment nog weinig bekend over de gezondheidseffecten door de uitstoot van biomassa-installaties op langere termijn", zegt Sikkema.

De burgemeester wil nu met de gemeenteraad overleggen of biomassa wel een geschikt alternatief is voor aardgas.

loading  

menu