Uitvaart vaker kostenpost gemeente

De afgelopen vijf jaren betaalden gemeenten in Drenthe, Groningen en Friesland noodgedwongen 757 uitvaarten. Dit omdat nabestaanden de begrafenis of crematie niet konden of wilden betalen.

De afgelopen jaren nam het aantal gemeentelijke uitvaarten in het Noorden gestaag toe. Dat blijkt uit opgevraagde cijfers van alle gemeenten in Drenthe, Groningen en Friesland. In 2010 werden nog 109 uitvaarten betaald door de lokale overheid, vorig jaar waren dat er 137.

Plicht ligt bij gemeente

,,Het is een afspiegeling van de maatschappij. Steeds meer mensen sterven eenzaam’’, zegt Anne de Jonge van uitvaartverzorger Algemeen Belang Groningen.

De wet schrijft voor dat gemeenten verantwoordelijk zijn als niemand een uitvaart kan of wil regelen. Als dan niemand de kosten op zich kan nemen, zorgt de gemeente voor een sobere uitvaart.

Kinderen weigeren uitvaart ouders te betalen

In vijf jaar tijd werden in de provincie Groningen 412 gemeentelijke uitvaarten georganiseerd. In Friesland 199 en in Drenthe 146. Armoede en daarmee vereenzaming zijn redenen die door meerdere uitvaartverzorgers worden genoemd.

Seniorenorganisatie ANBO ziet steeds vaker dat kinderen weigeren de uitvaart van de ouders te betalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.