Uitvinder verdacht van subsidiefraude

Nederlandse autoriteiten onderzoeken de subsidies die de bekende duurzaam ondernemer en uitvinder Peter van der Klok heeft ontvangen. Gekeken wordt of hij daar wel recht op had.

Een fraudeteam van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) neemt Van der Klok en zijn bedrijf TCE Gofour onder de loep. Ze doen dat namens de ministeries van Landbouw en van Economische Zaken die beide subsidie gaven. De provincies Drenthe en Groningen leveren informatie aan omdat ook zij geld hebben verstrekt. Onderzocht wordt of Van der Klok door de jaren heen niet steeds geld aanvroeg voor hetzelfde apparaat. Het zou opgeteld gaan om meer dan een miljoen euro.

Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) is ook betrokken. Dat stond enkele weken geleden op het punt om 309.242,50 euro toe te kennen, maar trapte door het RVO-onderzoek op de rem.

Biodiesel
De 57-jarige Peter van der Klok is een uitvinder die geregeld met hoogwaardigheidsbekleders als ministers wordt gesignaleerd. De laatste jaren ontving hij via diverse kanalen subsidie voor de ontwikkeling van de zogeheten Bio Product Processor (BPP), een minifabriek in een zeecontainer waarmee biodiesel moet worden geproduceerd.

Deze machine kwam de afgelopen jaren in verschillende gedaantes voorbij. In 2009 was het idee om visafval om te zetten in biodiesel. Twee jaar later repte Van der Klok over slachtafval en sinds 2013 is koolzaad de grondstof voor de machine die biodiesel moet maken. Maar tot op de dag van vandaag draait het minifabriekje nog nergens op locatie. In het tweede kwartaal van 2014 zou de BPP al op het erf van een boer uit Musselkanaal komen te staan. Dat project is onlangs ook afgeblazen.

Veroordeling rechtbank
Van der Klok bevestigt dat de SNN-subsidie is stopgezet, maar hij verwacht er wel uit te komen met het Samenwerkingsverband. Van der Klok werd eerder teruggefloten. In juli van dit jaar veroordeelde de rechtbank in Assen de ondernemer tot de terugbetaling van subsidiegeld aan zijn toenmalige zakenpartners. Hij sluisde 105.925 euro van de provincie Drenthe door naar zijn eigen bedrijf terwijl dat geld bestemd was voor zijn zakenpartners. Van der Klok wilde het geld naar eigen zeggen gebruiken voor de ontwikkeling van de Bio Product Processor.

Dagblad van het Noorden sprak tal van mensen die met Van der Klok samengewerkt hebben. Veel van hen zijn doodsbang voor hem. ,,Hij intimideert en denkt alleen aan zichzelf. Ik begin alweer te trillen nu ik over hem spreek'', zegt een van hen.

Lees het plusartikel voor het hele onderzoek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.