Ulrum op de schop dankzij wierdeherstel

Een langgekoesterde wens van veel Ulrumers gaat wellicht dit jaar nog in vervulling: het Asingapark wordt opgeknapt dankzij het project Terpen- en Wierdenland.

Daarin gaat het meeste geld naar de oostelijke wierde, waarschijnlijk de oudste van de twee waarop het Marnedorp is ontstaan. Hier stond ooit de Asingaborg, op de plek waar ruim dertig jaar geleden het gelijknamige park werd aangelegd. De westelijke wierde, rond de romaanse kerk, krijgt echter meestal de aandacht.

Ulrum 2034

Het project Terpen- en Wierdenland moet de leefbaarheid langs de waddenkust vergroten. Wetenschappers zoeken samen met bewoners van drie Groningse en drie Friese dorpen naar sporen van de ontstaansgeschiedenis om die te gebruiken voor nieuwe plannen. Ze zijn in Ulrum begonnen omdat bewoners hier al heel actief zijn met hun eigen Project Ulrum 2034. Daar is zo veel mogelijk bij aangesloten.

Onlangs is het conceptplan naar het Waddenfonds verstuurd, met de bijbehorende subsidieaanvraag van bijna 150.000 euro. Als het geld beschikbaar wordt gesteld, kunnen de werkzaamheden eind dit jaar of begin volgend jaar beginnen.

Vandalisme en achterstallig onderhoud

Het Asingapark is een plek in Ulrum waar veel bewoners met weemoed aan terugdenken, meldt het conceptplan. Na de aanleg kwamen mensen speciaal hiervoor naar Ulrum. Tegenwoordig heeft het park te lijden onder vandalisme en is er achterstallig onderhoud. Snoeiwerk, toegankelijker entrees en een verbeelding van de oude borg moeten het park weer aantrekkelijk maken.

Behalve voor het Asingapark worden er ook maatregelen genomen om de deels bebouwde oostelijke wierde beter zichtbaar te maken. Een aantal historische straten, zoals de Noorderstraat en Marktstraat, wordt vergroend. Onderzocht wordt of het Trekpad van Leens naar Ulrum opengesteld kan worden en of er ten zuiden van het dorp een ommetje over de brug Domies Til kan komen. Tot slot voorziet het plan in nieuwe wegwijzers en informatieborden en het herstel van de grenspaal tussen Ulrum en Leens.

Niet alle wensen kunnen vervuld worden. Zo is er geen geld voor het draineren van de naast het park gelegen ijsbaan en het opknappen van het opslaghuisje.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.