Ulrum zoekt nieuw leven voor de verlaten Centrale Bakkerij

Ulrum zoekt nieuw leven voor de verlaten Centrale Bakkerij. Maar de komende maanden bakken de Ulrumers hun eigen koekjes, de kinderen voorop.

In de tentoonstellingsruimte van Expoor, het oude stationsgebouw van Ulrum, maalden de oudste leerlingen van basisschool Hendrik de Cock vrijdagmiddag zelf het graan. Van het meel maakten ze met boter en suiker deeg, daarvan bakten ze volkorenkoekjes. Die ze natuurlijk ook mochten proeven.

Expositie

Het was de aftrap voor de expositie Kouk: the making off die tot 24 juli in Expoor te bezichtigen is. Oude foto’s, bakvormen en speculaasplanken en een originele toonbank brengen de geschiedenis van de voormalige Centrale Bakkerij in de Ulrumer H. Scholtestraat weer tot leven.

Het fraaie neoclassicistische pand, waaraan veel Ulrumers zoete herinneringen bewaren, staat er treurig bij. Het is een van de gebouwen die eind vorig jaar als voorbeeld dienden in een project van welstandsclub Libau en Deel&Ulrum. Die wil de herstructering van krimpdorpen op een nieuwe manier aanpakken. De hoofdvraag daarbij is: wat vinden de dorpelingen zelf waardevol om door te geven aan toekomstige generaties?

En toen begon het een dorp verderop, bij boer Bouwe Ruiter van Landgoed Borg Verhildersum in Leens, ook te kriebelen. Hij heeft iets met oude landbouwgewassen en verbouwt zelf soorten als Groninger gerst, boekweit en Mansholts Witte Dikkop.

Ruiter dook in de geschiedenis van de Centrale Bakkerij en vond een bericht in het Nieuwsblad van het Noorden over de laatste bakker van Ulrum die in 1974 ,,de bakkersmuts voorgoed aan de kapstok heeft gehangen’’. Dat was vier jaar nadat de centrale bakkerij-organisatie werd opgeheven.

Zeven bakkerijen

,,Vroeger waren er in Ulrum maar liefst zeven kleine bakkerijen’’, weet de Leenster. ,,De bakkers besloten hun krachten te bundelen en richtten in 1914 de Centrale Bakkerij op, zodat ze sneller en efficiënter konden werken.’’

De expositie dient niet alleen als opstapje voor de herbestemming van het pand – of dat nou weer een bakkerij wordt of een andere centrale plek voor het dorp. Ook toeristen kunnen er veel te weten komen over oude gewassen en de geschiedenis van de streek, zeker als ze de bijbehorende fietsroute volgen.

Voor kinderen en hun (groot)ouders zijn er de workshops ‘Koekje van eigen deeg’ en bakkerij Peters uit Leens ontwikkelde speciaal voor de gelegenheid de Ulrumer Kouk, gemaakt van meel van Zeeuwse Witte, dat – hoe kan het ook anders – vroeger in Noord-Groningen werd verbouwd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.