Uniek spoorweghuisje Den Horn wordt 50 meter verplaatst

Om de verdubbeling van het spoor ter plaatse mogelijk te maken wordt het karakteristieke spoorweghuisje in Den Horn vijftig meter verplaatst.

Dat moet volgend najaar al gebeuren. De verplaatsing kost 260.000 euro. Provincie Groningen en ProRail betalen twee ton. B en W van Zuidhorn stellen voor aan de gemeenteraad om het resterende bedrag van 60.000 euro beschikbaar te stellen. Ooit stonden overal langs het spoor dit soort huisjes. Het huisje in Den Horn dat dateert uit 1866 is het laatst dat nog overeind staat.

Volgens wethouder Henk Bakker (GroenLinks) stemt de familie Hendriks die het karakteristieke huisje bewoont, in met de verplaatsing. De afstand tussen de voorgevel van het huisje en het spoor bedraagt twaalf meter. De baanverdubbeling op het traject tussen Groningen en Zuidhorn brengt met zich mee dat spoorwegovergangen hier en daar moeten worden verlegd. In Den Horn is dat ook het geval. ,,Vanwege de veiligheid wordt de overgang in een bocht gelegd. Daarom kan het huisje niet op zijn huidige plek blijven staan’’, zegt Bakker.

Sloopplan

Aanvankelijk wilde ProRail het huisje slopen. Daarover deed bewoner Johan Hendriks zijn beklag bij de gemeenteraad van Zuidhorn. Die nam een motie aan, waarin B en W werden opgedragen alles in het werk te stellen om het karakteristieke huisje voor sloop te behoeden.

Het huis wordt verplaatst door het ‘in te pakken' met een balkenframe. Daarna wordt het pand opgekrikt en met behulp van een onderstel naar de nieuwe locatie gereden om op de nieuwe fundering geplaatst te worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.