Unieke plafondschildering gaat de vrieskist in

De eeuwenoude plafondschildering die bij toeval is ontdekt in een pand aan de Herestraat in Groningen wordt woensdag verwijderd.

Dat gebeurt met uiterste voorzichtigheid door een team van het restauratiebedrijf Rescura uit Den Haag. De klus neemt ruim een week in beslag. De plafondschildering dateert uit 1637.

Het werd tijdens sloopwerkzaamheden ontdekt en is 6 bij 4 meter groot. Het compleet houten plafond is beschilderd met sierlijke slingers, bloemen, vogeltjes en vruchten.

Een team van Rescura haalt de schildering in delen los. Daarna wordt alles naar de plaats Cruquius in de buurt van Schiphol gebracht om ruim een een maand te worden ingevroren bij een temperatuur van -25 graden.

Dat moet er volgens Rescura-directeur Teun Bleijenberg voor zorgen dat de knaagdiertjes die het hout hebben aangevreten dood gaan. ,,Er is een restauratieplan gemaakt en de schildering wordt teruggeplaatst. Waar dat gebeurt, is nog niet duidelijk. Het kan zijn dat dat het oude pand wordt, maar het kan ook elders zijn.’’

Bleijenberg spreekt van unieke vondst omdat het zo lang heeft geduurd voordat het kunstwerk werd ontdekt. ,,Wat het nog unieker maakt is dat het is geschilderd is op hout dat wel 700 jaar oud is. Zeer bijzonder. Voor heel Nederland.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.