Deze schepen zijn woensdag geveild in de Oosterhavenkade in Winschoten.

Unieke anderhalve meter afstand scheepsveiling in Oosterhavenkade Winschoten

Deze schepen zijn woensdag geveild in de Oosterhavenkade in Winschoten. Foto: DvhN/ Pieter Broesder

Een executieverkoop komt regelmatig voor, maar een openbare veiling van vier schepen op locatie in de haven, dat is ook voor gerechtsdeurwaarder Robert Werkman uniek.

Woensdagmorgen gaat Werkman van Rozenstad Gerechtsdeurwaarders vier schepen veilen. Of hij een kapiteinspet draagt? ,,Daar moet ik nog over nadenken, zoals ik mij nogmaals verdiep in de taxatierapporten. Ik zal iets leuks verzinnen om ze zo goed mogelijk te verkopen. De schepen, waarvan één nog half onder water ligt, variëren van 7000 tot 12.000 euro.” Hoeveel uiteindelijk de opbrengst is? De gemeente Oldambt, opdrachtgever van de veiling, is al blij dat ze uit de kosten komt. Het begrotingstekort ermee dichten, gaat zeker niet lukken.

Wie zijn er geïnteresseerd: IJzerhandelaren?, scheepsfanaten?

Er is volgens Werkman veel interesse. Het merendeel komt uit de regio, maar er zijn ook geïnteresseerden uit de rest van het land. IJzerhandelaren?, scheepsfanaten? ,,Ik weet niet waarom iemand zo’n schip koopt.” De gemeente Oldambt heeft veel moeite en tijd gestopt in het opsporen van de eigenaar. Uiteindelijk is ze er niet in geslaagd om Anthonie Robert Paul Rietveld (64) te vinden. Hij was laatstelijk ingeschreven in de gemeente Westerwolde.

Werkman zegt geen nautisch specialist te zijn, maar weet inmiddels wel dat Avontuur een motorvrachtschip is, de Favorito een voormalig politiepatrouille vaartuig, de Regensburg een sleepboot en de Johannes een vrachtschip. ,,We gaan ons best doen om ze aan de man te brengen.”

Anderhalve meter afstand veiling

Een kwartiertje krijgen potentiële kopers de tijd om vooraf hun mogelijke koopwaar te bekijken, voor zover dat mogelijk is en verantwoord. Speciale voorzorgsmaatregelen worden er in de Winschoter Oosterhavenkade niet genomen. ,,Als de mensen maar afstand nemen en anderhalve meter van elkaar blijven. De gemeente zal daar ook aandacht voor vragen.”

Als de verkoop succesvol verloopt, krijgen de kopers de opdracht hun aangeschafte waar nog deze week uit de haven te verwijderen. Daarmee is het scheepskerkhof in Winschoten verleden tijd.

menu