Unieke vondsten in Winschoter bodem: een muiltje en een waterpomp

Tijdens rioleringswerkzaamheden in Winschoten zijn twee opzienbarende archeologische vondsten gedaan. Ze worden binnenkort geëxposeerd in De Klinker.

Ontstaansgeschiedenis

Het gaat om vondsten, al gedaan in 2016 en 2017, die meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van Winschoten. Medewerkers van ingenieursbureau MUG stuitten op de kruising van de Poortstraat en de Emmastraat in een waterput op een houten pompbuis.

De vondst wijst op de aanwezigheid van een waterpomp uit de 18e -19e eeuw. De pompbuis is vervaardigd uit een zachte houtsoort -den of spar- en is hol van binnen. Dit is een vreemde houtsoortkeuze voor het gebruik van het object. Pompbuizen werden gebruikt in waterpompen en kennen daarom een constante wisseling van natte - en droge omstandigheden. De gekozen zachte houtsoort, gecombineerd met het gebruik in/met water, zorgt ervoor dat rottingsprocessen sneller op gang komen als bijvoorbeeld bij het gebruik van eikenhout. De vondst is uniek omdat er in Nederland slechts enkele van deze pompbuizen zijn ontdekt. Een snelle scan van het archeologisch onderzoeksbureau levert maar één andere vindplaats op; een eiken pompbuis gevonden in Utrecht.

Conserveren

Naast de pompbuis is er in de Bosstraat een leren muiltje gevonden. Deze stamt uit de vestingtijd, de 17e eeuw. Een eveneens unieke vondst die een deel van het verhaal vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Winschoten. De gemeente laat de vondsten conserveren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.