Universitair Medisch Centrum Groningen eerste ziekenhuis in Nederland met echosimulator

Oefenen op de echosimulator. Foto: Eigen foto

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een echosimulator in gebruik genomen. Hierdoor zijn veel minder zwangere vrouwen nodig om op een gestructureerde manier echoscopisch onderzoek te leren.

De echosimulator bevat diverse modules, waarin diverse competenties kunnen worden getest. Hierbij gaat het zowel om basaal echoscopisch onderzoek en het leren meten van een foetus als het vaststellen van uitgebreide diagnostiek naar aangeboren afwijkingen.

Iedere module eindigt met een test. Bovendien kunnen altijd nieuwe modules ingebouwd worden.

Bibliotheekfunctie met echobeelden

De echo-simulator bevat een bibliotheek-functie met een bestand waarin, anoniem en met toestemming van de betrokken zwangere vrouwen, specifieke echobeelden zijn opgeslagen. Deze beelden kunnen ook uit andere ziekenhuizen, zelfs uit het buitenland, afkomstig zijn.

Hierdoor kunnen ook ervaren echoscopisten of gespecialiseerde verloskundigen hun competenties blijven uitbreiden.

Altijd gelegenheid om te oefenen

Voordeel van het apparaat is dat er altijd trainings- en opleidingsmogelijkheden zijn. Het apparaat staat op de afdeling zelf, waardoor er altijd gelegenheid is een aantal oefeningen of modules te doen.

De echosimulator is zodanig ontworpen, dat gebruikers tijdens de modules zien wat ze doen op de buik van de zwangere vrouw en tegelijkertijd de ligging van de baby zien.

13-weken echo

Het UMCG heeft de simulator mede aangeschaft met het oog op de 13-weken echo die vanaf 1 januari 2021 in Nederland wordt ingevoerd. Hiermee zal het aantal echo’s sterk toenemen.

Op dit moment worden in Noord-Nederland ieder jaar ongeveer 21.000 (20-weken) echo’s uitgevoerd; ook deze echo’s zijn op de echosimulator te oefenen.

menu