Universiteitsraad denkt dat RUG toch belastinggeld uitgaf aan campus Yantai

Partijen in de universiteitsraad vermoeden dat uren die de Rijksuniversiteit Groningen heeft besteed aan de campus in Yantai onjuist zijn gedeclareerd.

Dat zei Henk-Jan Wondergem van studentenpartij Lijst Calimero deze week bij onderwijscommissie van de Tweede Kamer waar hij was uitgenodigd om te spreken over internationalisering.

‘Uren niet gedeclareerd’

Het vermoeden bestaat in de universiteitsraad dat er druk op werknemers kan zijn uitgeoefend om uren besteed aan het Yantai-project niet apart te declareren.

Als dat klopt zijn die uren betaald uit de normale publieke geldstroom. Met belastinggeld dus. Het is wettelijk verboden om publiek geld te besteden aan onderwijs in het buitenland.

Om privacyredenen niet openbaar

Wondergem: ,,Toen de universiteitsraad vervolgens vroeg om de urenregistratie openbaar te bespreken was dit volgens het college niet mogelijk, ondanks dat dit eerder wel was toegezegd.’’

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) stelt dat uitsluitend privaat geld is uitgegeven aan inmiddels grotendeels afgelazen plan voor de Chinese campus. Dat is volgens de RUG gecontroleerd en goed bevonden door de onderwijsinspectie. De universiteit wil de urenregistratie om privacyredenen niet openbaar maken.

Onderwijsinspectie: onderbouwing aannemelijk

De onderwijsinspectie heeft de RUG eerder gevraagd te onderbouwen dat de kosten van Yantai niet zijn gefinancierd uit publieke middelen. Die onderbouwing was aannemelijk, stelt de inspectie, en is voorzien van een accountantsverklaring. De inspectie heeft niet zelf de boekhouding of de urenregistratie gecontroleerd, dat doet de instellingsaccountant.

WOB-verzoek afgewezen

Studentenbeweging DAG heeft vorig jaar een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om de urenregistratie openbaar te maken. Dat is afgewezen.

Het vermoeden dat de registratie niet klopt is volgens Jasper Been van DAG gebaseerd op ‘urenregistraties die circuleren binnen de universiteit’. ,,We hebben wel twintig keer om openheid gevraagd, we hebben een WOB-verzoek gedaan. Nu zeggen ze: het staat allemaal in het jaarverslag, maar dat is niet meer dan een samenvatting.’’

‘Hoe internationalisering niet moet’

Henk-Jan Wondergem was woensdag uitgenodigd bij een rondetafelgesprek van de Tweede Kamer-commissie onderwijs over internationalisering. Hij had Yantai als voorbeeld van hoe internationalisering niet moet. Het was volgens hem een top-down project waarbij de medezeggenschap gezien werd als tegenstander in plaats van gesprekpartner en informatie moest worden bevochten. ,,Nog steeds is niet alles boven tafel.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.