Update: Gaskraan verder dicht

Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dichtdraaien. Hij beperkt de gaswinning over het hele jaar tot 30 miljard kuub. Kamp zal dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer schrijven, melden bronnen op het Binnenhof maandag aan het ANP.

De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

De overcapaciteit van Norg en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' te kunnen voldoen. De winning voor dit jaar was aanvankelijk vastgesteld op 39,4 miljard kuub.

Update 14.50 uur: Bestuurders in Groningen willen nog niet reageren op het nieuws. Ze wachten op het formele besluit van de minister. Dat wordt naar verwachting dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Albert Rodenboog, burgemeester van bevingsgemeente Loppersum, onthoudt zich tot dusver van elk commentaar. ,,We hebben nog geen besluit voorbij zien komen en dus kunnen we niet reageren'', aldus zijn woordvoerster. Ook Hans Alders, de nieuwe Nationaal Coördinator Groningen, wil niet op het nieuws ingaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.