(Update) Musselkanaal mag meepraten over mogelijke azc: college Stadskanaal wil geen tijdelijke opening

Het azc in Musselkanaal moest leeg, nu wordt het mogelijk heropent foto Corné Sparidaens

De kou rondom de heropening van het azc in Musselkanaal is uit de lucht. Stichting Dorpsbelangen Musselkanaal mag aan tafel schuiven als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een formeel verzoek voor de heropening voorlegt aan de gemeente.

Dat meldde een woordvoerder van de gemeente woensdagavond nadat burgemeester Froukje de Jonge met voorzitter van dorpsbelang Ben Schomaker had gebeld. Schomaker was ‘bijzonder ontstemd’ over de gang van zaken. In Musselkanaal was veel onduidelijkheid over de heropening. De gemeente zou de kiezen stijf op elkaar houden, terwijl achter de schermen van alles speelde, vreesde Schomaker en zijn achterban.

Vol Ter Apel

Het azc in Ter Apel zit nagenoeg vol, dus zoekt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nieuwe locaties. Ook in Oost-Groningen. Het oude azc in Musselkanaal ligt voor de hand, toen het in 2018 sloot, was de samenleving verbolgen. Het kostte namelijk werkgelegenheid en de ervaringen waren goed.

Binnen het dorp ontstond veel onrust en onbegrip. In de 25 jaar dat het azc in Musselkanaal geopend was ontkiemde een groot draagvlak en werd een sterk netwerk van vrijwilligers opgebouwd die de asielzoekers hielpen. „Daar waren wij bijzonder tevreden over”, zei Schomaker. Bij inwoners van de gemeenschap ontstond echter grote onduidelijk over wie in het dorp zouden komen: „We zitten niet te wachten op veiligerlanders.”

‘Alleen voor langere tijd’

Van concrete stappen of afspraken tussen het COA en Stadskanaal blijkt echter geen sprake „Het gevoel bekroop Schomaker dat er meer gaande was. De gemeente heeft alleen een informeel gesprek gehad met het COA over de heropening van het azc”, zegt Viel. Tijdens dat gesprek is gezegd dat Stadskanaal alleen wil nadenken over de heropening van het azc als dat voor een langere periode is. „Als dat alleen voor een korte duur is om de overcapaciteit te verlichten, voelen wij daar niets voor”, zegt Viel.

Het is niet handig om de locatie voor slechts enkele maanden in gebruik te nemen, verklaart de woordvoerder. „We willen graag bijdragen, maar we moeten ook kijken naar wat zinvol en waardevol is.” Het is aan het COA om nu met een plan te komen.

Aan tafel

Schomaker is opgelucht dat er een terugkoppeling is gekomen. „Volgende week gaan we aan tafel, dan krijgen we ook meer uitleg.” De persoonlijke toenadering van burgemeester De Jonge kan hij waarderen: „Zo hoort het ook, en zo zijn wij het gewend van de gemeente. We hebben er alle vertrouwen in dat we nu bij het gesprek betrokken worden en aan tafel mogen schuiven.”

De gemeente verwacht binnen twee weken meer duidelijkheid van het COA.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen