Update: Oud-hoofdredacteur DvhN Pieter Sijpersma doet onderzoek naar vuurwerk-item RTV Noord

Verslaggever Rob Mulder van RTV Noord nam een vuurwerkpakket aan ter waarde van 139 euro in ruil voor reclame voor een vuurwerkhandelaar in de stad. Dat meldt de omroep zelf nadat commotie ontstond over een item van Mulder.

Noord laat een extern onderzoek uitvoeren en doet voorlopig geen zaken meer met Mulder die al jarenlang freelance verbonden is aan de omroep. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Pieter Sijpersma, oud-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden.

Item is verwijderd

In het inmiddels verwijderde item is te zien dat Mulder 'zwaar illegaal vuurwerk' koopt van een 'handelaar'.

Het bleek een opzetje. De zogenaamde handelaar werd onherkenbaar gemaakt met stemvervorming, maar de trui van de persoon maakte duidelijk dat dit dezelfde persoon was als de legale verkoper uit de reportage.

Nepnieuws

Stadsblog Sikkom ontdekte dit en publiceerde erover. RTV Noord stelde eerst nog dat er geen sprake zou zijn van nepnieuws, maar vooral van een ongelukkige montage waarbij fouten gemaakt zijn.

Nu zijn er nieuwe feiten op tafel gekomen. Hoofdredacteur Mischa van den Berg stelt dat niet duidelijk was dat Mulder het vuurwerkpakket aannam in ruil voor een toezegging over reclame. 'Rob Mulder heeft dit niet gemeld bij RTV Noord. Ook niet toen het onderzoek naar de vuurwerkreportage volop liep', schrijft de omroep.

RTV Noord meldt dat Mulder erkent dat hij vuurwerk heeft gekregen. Dat zou in ruil zijn voor een foto op zijn eigen Facebook-pagina. 'Hij zegt zich niet gerealiseerd te hebben dat dit strijdig zou zijn met zijn werkzaamheden als verslaggever', schrijft de omroep.

'Hele kwestie tegen het licht houden'

Hoofdredacteur Mischa van den Berg zegt overvallen te zijn door de nieuwe feiten. 'We zijn de afgelopen dagen erg druk geweest om de hele zaak uit te zoeken. Ik dacht we alle feiten boven tafel hadden. Nu komt dit er nog bij. Deze belangenverstrengeling kan niet. We gaan de hele kwestie nogmaals tegen het licht houden.'

'Deze keer willen we dat onderzoek extern laten uitvoeren. In zo'n zaak waarbij de journalistieke betrouwbaarheid op het spel staat, moet ik ervan uit kunnen gaan dat in de afwerking daarvan transparante informatie wordt gegeven. Zodat we ook transparant kunnen zijn naar ons publiek. Dat heeft daar uiteraard het volste recht op.'

menu