Update: gehavende kustvaarder uit Delfzijl komt naar de Eemshaven

Circa 20 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog zijn donderdagavond omstreeks 22 uur twee schepen met elkaar in aanvaring gekomen.

Het gaat om de 82 meter lange Nederlandse coaster Eems Cobalt van Amasus Shipping in Delfzijl en het 115 meter lange containerschip Paksoy 1 uit Turkije.

De Eems Cobalt heeft 5 mensen aan boord, het Turkse schip telt 16 opvarenden.

Volgens Berend van Berkum van Amasus Schipping zijn er bij de aanvaring geen gewonden gevallen en is er geen gevaar voor de opvarenden.

De twee schepen zaten in elkaar vast en konden niet zomaar worden gescheiden. Ze zouden dan water kunnen maken en alsnog zinken. De afgelopen nacht heeft de reder samen met de Duitse autoriteiten bekeken hoe de beide vaartuigen velilig uit elkaar getrokken kunnen worden.

Eems Cobalt komt naar de Eemshaven

Vrijdagochtend heeft een sleepboot die klus succesvol geklaard. De boeg van de Paksoy 1, die zich in de flank van de Eems Kobalt had geboord, is sterk ontzet. De scheepswand van de Eems Cobalt vertoont een flink gat boven de waterlijn aan stuurboord. Het schip is nu onderweg naar de Eemshaven en wordt begeleid door een reddingboot.

Bij de aanvaring zijn volgens de havenautoriteiten van Cuxhaven geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De Eems Cobalt vervoert 1.800 ton magnesiumcarbonaat, een stof die niet als gevaarlijk wordt aangemerkt. Het Turkse schip had geen lading aan boord.

Volgens de Nederlandse kustwacht zijn er geen schadelijke stoffen in het water beland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.