Update rechtszaak Jesse van Wieren: ‘Ik dacht dat hij Jesse met dat mes wilde bedreigen’

Verdachte Rhowan. P. Tekening: Annet Zuurveen

De rechtbank in Groningen is woensdagochtend begonnen met het strafproces rond de dood van Jesse van Wieren die op 1 januari 2016 in Kloosterburen om het leven werd gebracht.

De 27-jarige verdachte Rhowan P. schetste een beeld dat Jesse hem in zijn eigen woning aanviel en dat hij zich moest verdedigen. Jesse - die hij zei niet te kennen - zou na een oud- en nieuwfeest in het dorpscafé - vijftig meter verderop - bij hem aan de deur zijn gekomen om drugs te kopen. In de woning ontstond ruzie gevolgd door een vechtpartij. Volgens Rhowan riep hij voortdurend dat Jesse zijn woning moest verlaten (‘oprotten’), maar bleef Jesse slaan. Rhowan zei dat hij niet anders kon dan terugvechten. Beiden verkeerden onder invloed van alcohol en drugs.

‘Ik moet wel hebben gestoken’

Tijdens de worsteling gaf medeverdachte Desiree een mes aan Rhowan. ,,Ik kan het mij niet herinneren, maar ik moet wel hebben gestoken. Toen ik bijkwam had ik een mes in mijn hand en zat ik onder het bloed. Jesse lag naast mij. En toen was het over’’ Desiree: ,,Ik dacht dat hij Jesse met dat mes wilde bedreigen om hem het huis uit te krijgen. Niet om hem van het leven te beroven.’’

Paniek

Niet lang daarna heeft Rhowan Jesse in de tuin begraven. Samen met vriendin Desiree is hij vervolgens het huis gaan schoonmaken. Rhowan verklaarde dat hij zichzelf wilde aangeven bij de politie. Op weg naar het bureau in Groningen, op 5 januari, werd hij aangehouden op het Emmaplein. Door de grote zoekactie die op 2 januari in Kloosterburen en omgeving op gang kwam naar de toen nog vermiste Jesse, raakten Rhowan en Desiree naar eigen zeggen alleen maar meer in paniek. Op de vraag van de rechters of Rhowan dacht dat hij er mee weg zou komen, luidde zijn antwoord: nee. ,,Ik had voordat ik werd aangehouden al contact gezocht met een advocaat.’’

Het proces wordt woensdagmiddag voortgezet, maar niet afgerond. Vrijdag spreekt de officier van justitie en zal zij strafeisen formuleren. Daarna krijgen de advocaten het woord.

Volg het Twitter account van onze redacteur Rob Zijlstra voor nog meer updates.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Jesse van Wieren
menu