Uurwerk en vaan in oude glorie hersteld

Veendam Het gerestaureerde uurwerk en de vaan op de toren van het Veenkoloniaal Museum in Veendam zijn dinsdag in oude glorie hersteld.

De onthulling van de klok en de vaan vormden tevens het startsein voor een grote renovatie van het Veenkoloniaal Museum. De werkzaamheden nemen naar verwachting vier jaar in beslag. Er is 100.000 euro voor uitgetrokken. De vernieuwing van het dak is de grootste ingreep.

Het Veenkoloniaal Museum is gevestigd in een 120 jaar oud rijksmonument. De gemeente Veendam is eigenaar van het gebouw, waarin ooit de Rijks Hoogere Burgers School (RHBS) gevestigd was.

Vroeger en nu

Het pand is ontworpen door rijksbouwmeester J.A. Vrijman. Zoals destijds te doen gebruikelijk, maakt een conciërgewoning deel uit van het gebouw. De officiële opening was op 25 april 1911 en tot 1987 bleef het gebouw dienstdoen als school. Het Veenkoloniaal Museum is er gevestigd sinds 1990.

Het moderne cultuurcentrum van Beresteyn werd elf jaar geleden aan de school gebouwd. De entree van het museum werd verplaatst naar de zijkant, zodat men nu vanuit de hal van het cultuurcentrum het museum betreedt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.