VCP Oldambt wil kweken medicinale cannabis reguleren

De Verenigde Communistische Partij (VCP) in Oldambt wil dat er een convenant komt dat het thuiskweken van medicinale cannabis in Oldambt mogelijk maakt.

VCP-fractievoorzitter Engel Modderman heeft burgemeester Pieter Smit gevraagd in overleg te gaan met het openbaar ministerie en de lokale driehoek. Hij wijst daarbij op het initiatief van Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg. Die heeft het thuiskweken van medicinale cannabis onder voorwaarden toegestaan.

Volgens Modderman wordt medicinale cannabis steeds meer geaccepteerd. ,,Talloze mensen hebben er baat bij, bijvoorbeeld in de vorm van medicinale wietolie. Het gebruik neemt explosief toe”, weet Modderman.

Effectief

Modderman vindt het onbestaanbaar dat Nederlandse zorgverzekeraars de werkzaamheid van medicinale cannabis nog steeds niet onderschrijven. ,,Er zijn letterlijk duizenden wetenschappelijke onderzoeken te vinden over de werkzaamheid. Het kruid is wel degelijk medicinaal”, stelt Modderman. ,,Het is een natuurproduct waar toch iedereen die het nodig heeft gebruik van zou moeten kunnen maken?”

De VCP fractievoorzitter wijst erop dat medicinale cannabis niet valt te vergelijken met de wiet die in de coffeeshops verkrijgbaar is. ,,High wordt de mens er niet van en het heeft zeker geen verslavende werking.”

Volgens Modderman functioneren mensen die chronisch pijn hebben beter als ze medicinale cannabis gebruiken. ,,Daar is de maatschappij toch bij gebaat?”, vraagt Modderman zich hardop af. ,,Het werkt kostenbesparend. Dat is al een voordeel in onze dure verzorgingsstaat.”

Eigen gebruik

Modderman vindt het dan ook geen pas geven dat het mensen die baat hebben bij de medicinale cannabis steeds moeilijker wordt gemaakt om thuis planten te kweken voor eigen gebruik. ,,De politie heeft er haar handen vol aan. Belangrijk werk blijft daardoor liggen.”

Modderman vindt het tijd dat de gemeenteraad van Oldambt stappen onderneemt om veiligheid en kwaliteit van medicinale cannabis te garanderen. ,,Wij moeten luisteren naar de ervaringen van artsen en de oproep van mensen die duidelijk bewezen baat hebben bij gebruik van medicinale cannabis. We moeten dat dus reguleren binnen de gemeentegrenzen van Oldambt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.