VCP verliest vertrouwen in burgemeester Pieter Smit

De Verenigde Communistische Partij (VCP) in Oldambt wil buiten de raadszaal om niets meer te maken hebben met burgemeester Pieter Smit.

Wat betreft de hele fractie is het vertrouwen tot een dieptepunt gedaald nu volgens de fractie opnieuw wordt gekeken naar wie een jaar geleden vertrouwelijke informatie heeft gelekt over de komst van een noodopvang voor vluchtelingen in Beerta. Smit deed destijds aangifte wegens lekken.

Volgens de VCP is de zaak echter geseponeerd en was de kous af. Groot was de verbazing toen een partijlid deze week opnieuw werd ontboden op het politiebureau. Daarbij zou de naam van plaatsvervangend fractievoorzitter Jan Kenter meerder keren zijn genoemd als lek. De VCP ontkent dat Kenter de vertrouwelijke informatie openbaar heeft gemaakt.

,,Kennelijk wil de burgemeester koste wat het kost weten wie de informatie naar buiten heeft gebracht’’, reageert VCP-fractievoorzitter Engel Modderman. De partij stuurde in een reactie op het verhoor een brief op poten naar de burgemeester. Smit wordt verweten dat hij de VCP en haar fractieleden in een kwaad daglicht zet.

Volgens Modderman niet voor eerst. ,,De burgemeester laat geen gelegenheid voorbij gaan om de VCP te kleineren en te intimideren. Het lijkt wel een hetze.’’ Modderman doelt op opmerkingen tijdens raadsvergaderingen en verwijst ook naar een protest op het Oldambtplein in 2014.

Smit had die plek destijds tot verboden gebied verklaard, maar daar trokken de demonstranten zich niets van aan. Ze werden gearresteerd en zaten uren op het politiebureau.

Modderman en zijn fractiegenoten zijn er helemaal klaar mee. ,,In de raadszaal kunnen we niet om de burgemeester heen omdat hij voorzitter is. Maar hij hoeft ons niet meer te bellen om iets uit te praten. We geven hem ook geen hand meer. Alleen nog als hij afscheid neemt.’’

Smit is donderdagmorgen niet in de gelegenheid om op de zaak in te gaan. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat hij in de loop van de dag graag wil reageren.

De PvdA in Oldambt roept de burgemeester op zo spoedig mogelijk ook de raad in te lichten. De fractie reageert geschrokken op de VCP-aantijgingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.