V&D Groningen ligt er troostelozer bij dan ooit (+poll)

Pop-up winkelcentrum De Grote Roltrap in hartje Groningen is niet meer. Initiatiefnemer Ralph Steenbergen heeft de stekker eruit getrokken.

De reden daarvan is dat hij geen helderheid kreeg over de periode dat hij het voormalige warenhuis V&D nog kon huren. ,,Verhuurder CBRE kon me geen langere periode garanderen. Dat was voor de meeste ondernemers in De Grote Roltrap reden om de handdoek in de ring te gooien’’, zegt Steenbergen.

’Dit project heeft me geld gekost’

Hij geeft toe dat het tijdelijke winkelcentrum niet het succes is geworden dat hij ervan had verwacht. ,,Ik had gehoopt op meer winkelend publiek. Dit project heeft me geld gekost.’’

Kijk even binnen in het Groningse V&D-pand dat herleeft als verzamelplek
Lees verder

Het tijdelijke winkelcentrum aan de Grote Markt telde nog vier of vijf bedrijfjes die voor 1 januari vertrokken zijn. Wat rest is een rommel. Door de afrasteringshekken heen zijn lege kasten, restanten van winkelinrichtingen en vuilnis te bespeuren.

Dat is een contrast met de tijd dat V&D er zetelde. Niet alleen was elke verdieping gevuld met koopwaar, ook waren er op elke verdieping en op alle roltrappen mensen.

V&D en Topshelf

Na het faillissement van V&D kwam het pand begin 2016 leeg te staan. Eind 2016 nam warenhuis Topshelf er zijn intrek, maar een succes werd dat niet en binnen no time stond het pand wederom leeg.

Vastgoedondernemer Steenbergen bedacht de nieuwe invulling voor V&D een klein jaar geleden. Hij huurde het pand van CBRE - voor hoeveel wil hij niet zeggen - vond een handjevol ondernemers dat een aantal vierkante meters op de begane grond en de eerste verdieping van het voormalig warenhuis huurde. Het pop-up winkelcentrum De Grote Roltrap opende op 1 mei z’n deuren, voor een half jaar en mogelijk met uitzicht op twee jaar.

Grote rust bij Grote Roltrap

Maar het was bij De Grote Roltrap zo mogelijk nog rustiger dan bij Topshelf. Een aantal ondernemers haakte binnen een maand af. Er klonk volop commentaar op het tijdelijke winkelcentrum. Zo was het er een rommeltje, opende het terwijl er nog nauwelijks ondernemers in zaten waardoor het winkelend publiek er nauwelijks iets van z’n gading vond en er niet terugkeerde.

Hartje zomer klaagden ondernemers dat het onmogelijk was om het immense pand gezellig te maken. Steenbergen erkende dat sprake was van vertrekkende ondernemers, maar zag de toekomst rooskleurig in omdat er steeds wel een paar nieuwe gegadigden waren die een plek in het pand wilden huren.

Nu zijn ze allemaal vertrokken, van eettent Het Syrische Hoekje tot The Q-razy Bookshop, van galerie Art & Zo tot het naaiatelier van de Van Hulley-boxershorts.

Onduidelijkheid over nieuwe invulling

De leegstand betekent volgens verhuurder CBRE niet dat de definitieve invulling voor het voormalig warenhuis rond is. ,,Er zijn in Nederland geen partijen meer die 15.000 vierkante meter winkelruimte willen huren. We zijn met verschillende partijen bezig, het pand moet verbouwd, het krijgt meerdere functies, waarvoor nieuwe vergunningen nodig zijn. Het duurt allemaal veel langer dan we dachten’’, zegt Friso Sijbertsma van CBRE.

La Place gaat moedig voort

Gemeentelijk woordvoerder Peter Duzink zegt dat de gemeente nog geen duidelijkheid heeft over de komst van een fietsenstalling in de kelder van V&D. ,,We zijn daarover nog steeds in gesprek.’’

Ondertussen houdt restaurant La Place stug vol op de vierde verdieping van het verder uitgestorven pand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.