VVD in Grootegast wil ambtsgebed afschaffen

De komst van een nieuwe burgemeester is een uitgelezen moment om het ambtsgebed in de gemeente Grootegast ter discussie te stellen.

Dat vindt VVD-fractievoorzitter Gert van Werven. Hij kondigde gisteravond tijdens de raadsvergadering een initiatiefvoorstel aan om het ambtsgebed af te schaffen.

Begin oktober treedt de Drentse oud-gedeputeerde Ard van der Tuuk aan als waarnemend burgemeester van Grootegast. Hij is van PvdA-huize en zei in een vraaggesprek met deze krant dat hij - hoewel hij wel Bijbel leest - niet gelooft in God.

Scheiding kerk en staat

De VVD vindt niet dat van de nieuwe burgemeester verlangd mag worden dat hij het ambtsgebed dat in Grootegast aan het begin van de raadsvergadering in de vorm van een verklaring wordt voorgelezen, voor zijn rekening neemt.

Van Werven vindt het ambtsgebed in strijd met de scheiding tussen kerk en staat dat al sinds jaren gemeengoed is in ons land.

Meerderheid

Een raadsmeerderheid is voor afschaffing van het ambtsgebed. Van Werven houdt er rekening mee dat PvdA-raadslid Myra Eeken-Hermans - zelf tegenstander van het gebed - instemt met instandhouding om haar coalitiegenoten ChristenUnie en CDA niet af te vallen.

Elly Pastoor blijft tot de herindeling in 2019 wethouder in Grootegast. Na het overlijden onlangs van Kor de Wagt is zij gisteren geïnstalleerd als diens opvolger. Tot nu toe was zij waarnemend wethouder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.