VVD wil actie eigen minister in Westgat

De VVD eist opheldering van minister Schultz van Haegen over de slechte bereikbaarheid van Lauwersoog door het dichtslibbende Westgat.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil van de eigen minister van Infrastructuur en Milieu weten of er op dit moment op de vaarroute van de haven van Lauwersoog wordt gebaggerd.

Noodgedwongen uitwijken

Steeds vaker wijken vissers noodgedwongen uit naar andere havens, waardoor het havenbedrijf en de visafslag schade lijden. Rijkswaterstaat houdt vol dat baggeren niet helpt. Schultz van Haegen beloofde enkele maanden geleden ‘een list’ te verzinnen om de haven van Lauwersoog bereikbaar te houden.

Dat lukt maar niet. ,,Een onbereikbare haven is een strop voor de regio die al jaren vele miljoenen steekt in de toeristische en economische ontwikkeling van het Lauwersmeergebied. Op deze manier is dat weggegooid geld’’, aldus Kamerlid Betty de Boer.

Kamervragen

De Boer en haar fractiegenoten Barbara Visser en Aukje de Vries hebben Kamervragen ingediend. ,,Omdat er sprake is van een urgente situatie. De minister moet op korte termijn en uiteraard in overleg met de regio, de haven en andere betrokkenen, actie ondernemen’’, aldus De Boer.

Een jaar geleden werd voor het eerst melding gemaakt van een vastgelopen viskotter in de ondiepe geul. De situatie wordt er niet beter op. Rijkswaterstaat stelt dat de zandsuppletie bij Ameland niet van doorslaggevende invloed is op de stroming en het ontstaan van een drempel in de vaargeul. Uit onderzoeken van onafhankelijke deskundigen blijkt volgens de provincie dat er wel degelijk een verband bestaat.

Tijdens het Kamerdebat zei Schultz van Haegen donderdag dat zij de rapporten over de verzanding van het Westgat nog eens goed zal bekijken en snel een besluit neemt. De VVD-fractie wil ook weten hoeveel schepen vanwege de slechte bereikbaarheid van Lauwersoog al zijn uitgeweken naar andere havens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.