Vacaturesite SchoolpleinNoord gaat lerarentekort te lijf

Over drie jaar is er in het Noorden een tekort aan 600 leraren voor het basisonderwijs. Foto: Marcel Jurian de Jong

Schoolbesturen in de drie noordelijke provincies gaan samen het lerarentekort te lijf. Ze beginnen vacaturesite SchoolpleinNoord.

De komende jaren wordt in Groningen, Drenthe en Friesland een lerarentekort van 600 leerkrachten verwacht. Hoog tijd voor actie, vinden de schoolbesturen en pabo’s Hanzehogeschool Groningen en NHL Stenden (Emmen, Groningen en Leeuwarden). Ze beginnen een vacaturesite die zaterdag live gaat.

Carrièreswitch

Op de site kunnen scholen hun vacatures plaatsen en werkzoekenden hun wensen. Als er een vacature is, krijgt de zoeker gelijk bericht. De site is bedoeld voor leraren, onderwijsassistenten en ander onderwijspersoneel.

SchoolpleinNoord dient ook als kennisplatform. Er is informatie te vinden over hoe een school jonge leerkrachten goed kan begeleiden, hoe onderwijs anders georganiseerd kan worden en wat goed werkgeverschap inhoudt. Ook is eenvoudig te vinden welke opleidingen er zijn als je bijvoorbeeld als onderwijsassistent leraar wilt worden of als je als hbo’er een carrièreswitch wil maken. Daarnaast komen er filmpjes op die laten zien wat het vak precies inhoudt. Het moet mensen stimuleren te kiezen voor een opleiding of baan in het basisonderwijs.

Tekort aan invallers

De grote steden in het westen en midden van het land klagen al een paar jaar steen en been over het tekort aan leraren. Het Noorden ontsprong tot nu toe de dans maar klaagde wel over een tekort aan invallers. Nu deze invallers bijna allemaal zijn doorgestroomd naar een vaste baan, dreigt ook hier een lerarentekort.

Uit cijfers van het Arbeidsmarktplatform blijkt dat het de komende jaren gaat om 442 fte die niet worden vervuld. Een gemiddelde baan in het onderwijs is 0,7 fte.

Klassen naar huis gestuurd

In het afgelopen schooljaar werden in Groningen en Drenthe al meerdere malen (griepgolf) klassen naar huis gestuurd, omdat er geen invaller beschikbaar was (in Groningen 99 keer, in Friesland 43 keer en in Drenthe 82 keer). Het trof in totaal 3.285 leerlingen. Ook stond er vaak een onbevoegde leraar voor de klas. In het afgelopen schooljaar was dat in het Noorden 854 keer het geval, aldus de initiatiefnemers van de vacaturesite.

Intensieve samenwerking met pabo’s

De besturen zien het lerarentekort niet meer als hun eigen of provinciaal probleem maar als noordelijk probleem. Ze gaan intensief met de pabo’s samenwerken om voldoende leraren op te leiden en te behouden.

menu