Vader Hateboer: 'Ook voor Hans geldt: niet ziek worden anders ben je de sjaak'

Terwijl André Hateboer uit Beerta wat boodschappen doet bij de Praxis, zit zijn zoon Hans al negen dagen in quarantaine in het Italiaanse Bergamo.

Hans Hateboer (26) is profvoetballer bij Atalanta Bergamo, maar in de stad bij Milaan gaat het nu even niet over de succesvolle reeks van de club in de competitie en in de Champions League. De stad is diep getroffen door het coronavirus. Vierduizend mensen zijn al besmet en de begrafenisondernemers komen handen te kort om de slachtoffers te begraven.

Bergamo is een spookstad

Bergamo is een spookstad. Dagelijks sterven er tientallen mensen in Bergamo aan het virus. De stad is het zwaarst getroffen in Italië.

André Hateboer en zijn vrouw maken zich dan ook een beetje zorgen om hun zoon. ,,In ieder geval niet meer of minder dan om onze andere twee zoons, maar wat daar gebeurt is niet normaal meer. Als je de verhalen leest maak je je toch zorgen.”

Maar André weet dan ook dat zijn zoon op ruim duizend kilometer afstand in goede handen is. ,,Hij zit al sinds vorige week woensdag in quarantaine op de club. Met nog ongeveer tien spelers. Zij hebben er voor gekozen niet naar huis te gaan. Ze verdoen overdag de tijd met gamen, beetje pingpongen en ze zitten in de sportschool. En Hans heeft allemaal gelijkgestemden om zich heen. De saamhorigheid is groot, de sfeer prima. Dagelijks is er een kok en een fysiotherapeut. Alles is perfect geregeld. Maar ook voor hun geldt: niet ziek worden, want anders ben je de sjaak. Want wat daar gebeurt is niet normaal meer. ”

Wat helpt is vaker met elkaar bellen

Bellen doen ze niet dagelijks. ,,Dat doe ik ook niet met mijn andere zoons. En wat helpt dat. We zullen elkaar nu wat minder zien. Vorige week zou ik naar Valencia vliegen en Hans ontmoeten, maar de vlucht hebben we gecanceld. Het voelde niet goed. Zijn vriendin was er wel. Zij is na de wedstrijd naar Nederland gegaan. Hans heeft er voor gekozen op de club te blijven, gescheiden van vriendin en zijn hondje. Die zit in de opvang.''

,,Vier weken geleden hebben wij elkaar voor het laatst gezien. Niemand kon toen bevroeden dat het zo erg zou worden. Ik heb regelmatig contact met bekenden daar. Ze vragen hoe het met ons gaat en wij vragen dat hun natuurlijk ook. Voor hun is het veel erger. Zij wonen in de straten van Bergamo en maken het van dichtbij mee.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.