Vaders en dieren bij dichters in Winschoten

Winschoten Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLaG) richt zich officieel op Stad en Ommeland. Maar in de praktijk zijn de meeste activiteiten in de stad Groningen. Dit keer trok SLaG naar Winschoten met naar eigen schrijven ‘het beste uit de Groningse poëzie’.

De Oldambster stadsdichter Anke Kraster en haar voorganger Rob Rosendahl speelden een thuiswedstrijd bij ‘Dichters in Winschoten’. Ze werden omringd door Stadjers (en in sommige gevallen voormalig Oost-Groningers) Fieke Gosselaar, Kasper Peters, Joost Oomen, Esmé van den Boom, Nina Werkman en Klaske Oenema. Maar het publiek was op deze vrijdagmiddag vooral naar het theatercafé van de Klinker gekomen voor Jean-Pierre Rawie. De dichter die tot zijn verdriet voor eeuwig als oud-Winschoter te boek staat, maar al vele malen langer in de stad Groningen woont dan ooit in Sodom.

,,U hoef niet steeds te klappen’’, zei Rawie na het eerste applaus. ,,Want dat kost alleen maar tijd en ik moet toch al langer dan de anderen, want ik ben bijna dood.’’ Wie had gehoopt op vileine teksten over Winschoten, kwam bedrogen uit. Die houdt de dichter blijkbaar liever voor zijn columns in Dagblad van het Noorden. Hij ontroerde met een gedicht over het sterfbed van zijn vader. En hij hield de vrouw-die-de-beste-jaren-van-haar-leven-aan-hem-vergooit te vriend door een liefdesgedicht over haar voor te dragen, dat helemaal geen liefdesgedicht was, maar een mooie aanleiding om het Koningshuis een beetje te pesten.

Rawie was niet de enige die zijn vader opvoerde. Ook Joost Oomen wijdde een van zijn bijdragen aan zijn verwekker. Esmé van den Boom zorgde met het gedicht over háár vader voor een waar slik-momentje. Kasper Peters toonde zich meesterlijk verteller met zijn gedicht over de hond die liever een kat wil zijn en Fieke Gosselaar liet het publiek lang in het ongewisse waar ze heen wilde met haar Groningstalige gedicht over een spinnetje.

Kortom, het werd zomaar een aangename vrijdagmiddag, daar in de Klinker. Dat mag wel vaker.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.