Vaker buitenlandse boetes betalen

Verkeersovertredingen begaan in het buitenland moeten steeds vaker worden betaald. Iets om rekening mee te houden bij de grote vakantie-uittocht.

Kentekengegevens

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) streeft er volgens woordvoerder Karen Temmink naar met steeds meer Europese landen kentekengegevens uit te wisselen. ,,We gaan voorwaarts met het zoeken naar nieuwe landen. Die overeenkomsten zijn wederkerig.’’

Het betekent dat Nederlanders die in andere landen een verkeersovertreding begaan, steeds vaker een buitenlandse boete op de mat krijgen. Al langer wisselt ons land kentekengegevens uit met België, Duitsland en Zwitserland. In 2014 is daar Frankrijk bijgekomen en in december 2015 Polen.

Automobilisten uit deze landen die op de Nederlandse wegen te hard rijden, krijgen net zo goed een boete. Zo heeft het CJIB tussen januari en juli van dit jaar 49.000 verkeersovertredingen op een Pools kenteken geconstateerd. Van de verkeersboetes die naar Polen zijn gestuurd, is een derde ook al betaald.

Per land bepaald

Vanuit Brussel worden talloze regels over Europa uitgestort, maar verkeersboetes worden altijd nog per land bepaald. De hoogte van de boetes kan van land tot land sterk verschillen. Bij veel verkeersboetes zit Nederland in de kopgroep. Bijna nergens betalen automobilisten meer voor verkeersovertredingen dan hier, maar er zijn uitzonderingen.

Duurder nog dan Nederland is Noorwegen. Op een snelheidsovertreding van 20 kilometer staat een boete van minimaal 420 euro en van 50 kilometer minstens 940 euro. In Nederland betaal je daarvoor respectievelijk minstens 165 en 660 euro. Relatief duur zijn ook Italië, Kroatië en Spanje.

Alcoholboetes

Ook alcoholboetes zijn het hoogst in Noorwegen en Nederland. In Scandinavische landen als Denemarken, Zweden en Finland is de hoogte van sommige verkeersovertredingen inkomensafhankelijk. Denen die worden betrapt met alcohol achter het stuur kunnen daarvoor zelfs een netto maandsalaris kwijt zijn. In Finland mogen buitenlanders inzage in hun inkomensgegevens weigeren. In dat geval wordt een vastgestelde boete opgelegd.

In de meeste landen mag je met maximaal 0,5 promillage alcohol achter het stuur plaatsnemen. In Oost-Europese landen als Roemenië, Slowakije, Tsjechië en Hongarije mag je met geen druppel alcohol in je lijf autorijden. Het niet dragen van een veiligheidsgordel is het duurst in Griekenland. Daar staat een boete op van 350 euro. Wie wordt betrapt met een mobieltje achter het stuur, is het duurst uit in Spanje. Maar de 200 euro die het kost is nog altijd minder dan de 230 euro die je voor deze overtreding in Nederland kwijt bent.

Luxemburg

Voor mensen die komende maand naar het zuiden rijden wacht een nieuwe verrassing. Goedkoop tanken in Luxemburg kan nog altijd lonen, maar alleen als je er zonder verkeersovertreding doorheen weet te rijden. Sinds deze maand zit Luxemburg namelijk ook in het uitwisselingssysteem van kentekens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.