Valentijnsdag: Op zoek naar een partner in Drenthe of Groningen? Hier moet je zijn

Ben je een van de vijf mannen die in de Eemshaven woont? Ben je wanhopig op zoek naar een vriendin? Vergeet het maar in je eigen woonplaats.

Uit bevolkingscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)  uit 2017 blijkt namelijk dat er in de Groningse zeehaven geen enkele vrouw ouder dan 15 jaar woont. Het is overigens zeer onwaarschijnlijk dat er meisjes jonger dan 15 jaar wonen.

Wel wonen er dus vijf mannen. Mochten ze op deze Valentijnsdag nog op zoek zijn naar een partner, dan zullen ze provincie in moeten.

Vrouwenoverschot in Oude Willem

Naar het Drentse plaatsje Oude Willem bijvoorbeeld. Niet dat de keuze daar reuze is. Wel wonen er veel meer vrouwen dan mannen, vijftien tegen 5. Dat biedt mogelijkheden... Maar wie weet zijn die vijftien dames allang voorzien van een knappe kerel uit een andere plaats.

Juliette Lewis en Giovanni Ribisi spelen twee geliefden in de film The Other Sister. Foto: Touchstone Pictures

Vrouwen daarentegen hebben ruim de keuze in het Drentse Papenvoort. Er wonen vier keer zoveel mannen als vrouwen:  40 tegen 10. Ook in het al even Drentse Boschoord hebben vrouwen ruim de keuze. Er wonen 50 vrouwen tegen 165 mannen.

Weinig mannen in Ellertshaar en Saaxumhuizen

In plaatsen als Ellertshaar, Stuifzand, Saaxumhuizen en Nieuwlande hebben vrouwen het wellicht lastig om een manelijke partner te vinden. Er wonen meer vrouwen dan mannen. In plaatsen als Marwijksoord en  Eppenhuizen is het andersom. Daar hebben mannen ruim de overhand. In beide dorpen wonen vijftig mannen tegenover 15 vrouwen.

  In de meeste plaastsen in de provincies Groningen en Drenthe ligt de verhouding man-vrouw redelijk dicht bij elkaar.

Nu maakt Cupido natuurlijk geen onderscheid in woonplaatsen. Ook op geografisch gebied is liefde immers blind.

In de Eemshaven kunnen de vijf mannelijke bewoners dit snoepje aan niemand aanbieden.

Valentijnsdag?

  Tijdens Valentijnsdag  geven geliefden elkaar  aandacht  met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Paus Gelasius riep in het jaar 496  14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Van deze Valentijn is overigens heel weinig bekend. 

Het verhaal gaat dat Valentijnsdag ooit is ingesteld om een einde te maken aan de Romeinse gewoonte om jonge mannen en vrouwen zonder partner via loting aan elkaar te koppelen.

Ooit verklaarden geliefden elkaar op anonieme wijze de liefde. De anonimiteit is er door de commercie afgehaald. In Nederland heeft Valentijnsdag de laatste decennia aan commercieel belang gewonnen. Zes jaar geleden deed volgens onderzoek een kwart van de Nederlanders iets aan Valentijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.