Van Bolhuis haalt fel uit naar bestuur

WINSUM Het opgestapte raadslid Anita van Bolhuis van GemeenteBelangen Winsum haalt fel uit naar haar eigen bestuur. Met name voorzitter Theo Mol krijgt onderuit de zak. Zij houdt hem vooral verantwoordelijk voor de escalatie na de installatie van het nieuwe raadslid Arie Molenhuis.

Van Bolhuis en en ook GB-raadslid Linda Bandsma wilden hem niet als opvolger van Piet Wieringa, die de plek van de opgestapte wethouder Jaap Hoekzema innam. De vrouwen lieten dinsdag dan ook na Molenhuis te feliciteren.

Een van de punten tegen Molenhuis is, zo laat Van Bolhuis weten, is dat zij en Bandsma nauwelijks gekend zijn over de aanwijzing van Wieringa als wethouder. Hij en Mol vormden samen de sollicitatiecommissie. De verbazing was dan ook groot toen Wieringa naar voren werd geschoven. Ze bleef volgens eigen zeggen verstoken van informatie over het laten afvallen van andere kandidaten.

Dat Van Bolhuis de samenwerking met Molenhuis niet zag zitten, lag volgens haar aan het feit dat er geen ‘chemie’ was voor een constructieve samenwerking: ,,Als steunfractielid heeft hij nimmer van zich laten horen. Ook integriteit en vertrouwen waren hier in het geding.’’

Ze zegt dat er meerdere gesprekken plaats hebben gehad waaruit dat bleek. Niet voor niets stapte ook fractievoorzitter Gerke Kersaan op.

Een van de redenen voor de opstelling van beiden tijdens de installatie van Molenhuis is een mailtje van hem aan Van Bolhuis, in een voor haar dreigende toon. Dat onderbouwt ze met een citaat uit die mail: ‘Ter informatie, mocht jij mijn naam op enerlei wijze in de media, of waar dan ook, gebruiken met onwaarheden dan leg ik dat bij de experts neer die er dan tegenover jou werk van gaan maken.’

Van Bolhuis verwijt het bestuur dat die er niet genoeg aan deed om escalatie te voorkomen: ‘Mijn conclusie kan dan ook niet anders zijn dan dat het GB-bestuur met Theo Mol voorop bewust op de escalatie heeft aangestuurd en in ieder geval niets, maar dan ook niets heeft ondernemen om de zaken tijdig op orde te krijgen. Een brevet van onvermogen wat mij betreft als je op deze manier je eigen partij om zeep helpt.’

Linda Bandsma beraadt zich nog op haar positie. Mol liet eerder al weten nog niet op de verklaring van Van Bolhuis te willen reageren. Het bestuur van GemeenteBelangen Winsum vergadert vanavond over de kwestie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.