Van Friesland naar Groningen en verder

Het Fries Sociaal Planbureau spitte zich door data van het Centraal Bureau van de Statistiek. In 2014 trokken 3206 Friezen naar hun buurtprovincie. 2388 kwamen er in de stad Groningen terecht. ,,We hebben niet onderzocht wat hun beweegredenen waren'', zegt onderzoeker Jelmer Hitzert.

Overstap

In 2011 pakten 3081 Friezen hun boeltje op om zich in Groningen te vestigen tegen 2317 Groningers die juist de andere kant op trokken. Vorig jaar kozen 2705 Groningers ervoor om naar Friesland te verhuizen en nooit meer om te kijken. Hitzert: ,,Ik vermoed dat daar ook veel Friesen tussen zitten die nu terugkeren naar hun geboortestreek.''

Maar het viel hem op dat er ook merkwaardig veel inwoners van de gemeente Delfzijl (109) en Vlagtwedde (87) de overstap naar het Friese maakten. ,,Geen idee waarom.''

Aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht is niet wederzijds. ,,Er gingen nauwelijks mensen vanuit Friesland in een van die gemeenten wonen.'' Ook Drentse gemeenten die tegen de Friese provinciegrens aanschuren, blijken gretige afnemers van Friezen. In Noordenveld vestigden zich er 142, terwijl Assen er 183 herbergt. Hoogeveen en Westerveld nemen elk 113 en 142 voor hun rekening.

Hitzert: ,,Uit ons onderzoek kun je onder meer de conclusie trekken dat veel Friezen vooral naar buurgemeenten trekken. Een andere conclusie is dat Groningen, maar ook steden in de Randstad een grote aantrekkingskracht op Friezen uitoefenen. Je ziet ook dat degenen die in Groningen gaan wonen later richting het westen trekken. Waarschijnlijk zijn het dan studenten die elders een baan hebben gekregen. Friesland verloor vorig jaar in totaal 11.558 inwoners aan andere provincies. Daarvoor kreeg zij er 10.119 weer terug.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.