Van Mitsubishi Forklift Stadion tot JenS Vesting, deze clubs gingen FC Groningen voor

De Euroborg heet vanaf volgend seizoen Noordlease stadion. De clubleiding tekende een contract voor zes jaar met het Groningse autoleasebedrijf. Supporters zijn niet blij. Zal de nieuwe naam ooit wennen? Deze clubs kregen eerder met een naamsverandering te maken.


Het stadion van ADO Den Haag: Kyocera Stadion.

ADO Den Haag speelt sinds 2010 in het Kyocera Stadion, vernoemd naar de hoofdsponsor. De fans zijn er niet blij mee. Zij hadden liever gezien dat het stadion naar hun held Aad Mansveld vernoemd werd. Ze richtten zelfs een stichting op, om meer te kunnen bieden voor de naam dan de hoofdsponsor. Dat plan viel in duigen, tot opluchting van Ruud de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen. ,,Een onderzoek van het Duitse communicatie- en researchbureau Sport + Markt AG, dat ook werkt voor clubs als Barcelona, Inter Milan en Bayern München, heeft uitgewezen dat een commerciële naam van het nieuwe stadion tussen de 500.000 en anderhalf miljoen euro zal opleveren." Kan zijn, in de volksmond heet het stadion gewoon Haags Bakkie. 


Het stadion van PEC Zwolle: nu nog IJsseldelta-stadion, volgend seizoen het MAC3PARKstadion.

PEC Zwolle-fans moeten, net als de Groningers, leren leven met een nieuwe naam voor hun stadion. Vanaf 1 juli gaat het IJsseldelta-stadion door het leven als MAC3PARKstadion. De naamgever is een vastgoedbedrijf uit Dronten, dat een contract voor drie seizoenen met de Zwolse voetbalclub heeft getekend. Verschillende supportersgroepen gingen het gesprek aan met de clubleiding om de naamswijziging tegen te houden, maar dat mislukte.

Het stadion van AZ vernoemd naar sponsor AFAS. FOTO'S WIKIMEDIA

Het stadion van AZ: AFAS Stadion.

Supporters van AZ hebben in tien jaar al heel wat naamswijzigingen te verstouwen gekregen. De Alkmaarders verhuisden in 2006 van de Alkmaarderhout naar het DSB-stadion. Na het failliet van de bank van Dirk Scheringa verdween die naam en werd het simpelweg het AZ-stadion. Sinds 2010 is het gebouw vernoemd naar softwarebedrijf AFAS. De fans zien al sinds de bouw overigens liever een andere naam: 'Victoriestadion', een naam met veel historie in Alkmaar.

Het stadion van FC Emmen. Foto DvhN

Het stadion van FC Emmen: hier nog het Univé Stadion, tegenwoordig de JenS Vesting.

Groningen is niet de enige noordelijke club waarbij het stadion de naam van de sponsor draagt. FC Emmen speelde jarenlang in Stadion De Meerdijk, vernoemd naar de straat waar het stadion aan lag. Dat werd in 2001 het  Univé Stadion. Sinds 2014 speelt de club in de JenS Vesting, vernoemd naar een beveiligingsbedrijf met meerdere vestigingen in Drenthe. Voor 'Vesting' werd gekozen om bezoekende clubs angst aan te jagen. JenS betaalde ongeveer 60.000 euro voor de deal.


Het stadion van VVV Venlo: Seacon Stadion - De Koel.

In de Jupiler League zijn talloze stadions vernoemd naar de sponsor. Zo speelde SC Telstar een tijdlang in het Tata Steel-stadion. Tegenwoordig is hun onderkomen vernoemd naar Rabobank IJmond. VVV Venlo heeft met De Koel nog een echt authentiek stadion. Dat is de naam ondertussen niet meer. Sinds 2005 kijkt men daar wedstrijden in het Seacon Stadion - De Koel. Voor wedstrijden van Helmond Sport toog het publiek vroeger naar De Braak. Die tijd is voorbij. De Helmonders spelen nu in het Lavans stadion. Almere City trok in 2005 in het Mitsubishi Forklift Stadion. Gelukkig voor de commentatoren heeft die sponsor zich teruggetrokken nadat de heftruckfabriek uit Almere verdween. Het stadion is heden ten dage vernoemd naar Yanmar, een bedrijf dat scheepsmotoren bouwt.


Het stadion van Hull City Tigers: KC Power Stadium.

Overigens kan het altijd erger. Zo vond eigenaar Assem Allam van Hull City AFC de naam die de club al sinds 1904 droeg te saai. Hij veranderde de naam in Hull City Tigers zodat de club zich zou onderscheiden van de andere City's in de competitie zoals Manchester City (dat volgens Allam beter 'Manchester hunter' zou kunnen heten) en Leicester City. Het liefst wilde hij de club Hull Tigers noemen maar daar stak de voetbalbond een stokje voor. Vincent Tan de schatrijke eigenaar van Cardiff City ging zelfs nog een stapje verder. Het blauw waarin de club al jaren speelt, en waaran het de bijnaam 'The Bluebirds' dankt, moest volgens hem vervangen worden door rood. Dat zou internationaal beter te vermarkten zijn. Van juni 2012 tot januari 2015 speelde de club in het rood, totdat Tan toegaf aan de protesten van de supporters en de oude clubkleur herstelde.


Het stadion van NAC: Rat Verlegh Stadion.

Voor Groningenfans die het nu donker te moede wordt, er is hoop. NAC Breda speelde tussen 1996 en 2003 in het Fujifilm Stadion, een volgens velen onuitspreekbare naam. Met de naamwijziging naar MyCom Stadion werd het al niet veel beter. Sinds 2006 heet het stadion van de Bredanaren daarom het Rat Verlegh Stadion. Een tongbreker voor buitenlandse commentatoren maar wel een hommage aan 'Mister NAC': Antoon Verlegh, bijnaam: 'De Rat'.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.