Er wordt weer volop gebouwd in Groningen: het afgelopen jaar zijn liefst 1790 woningen opgeleverd. Tijdens de Nominatieshow van de Groninger Architectuurmaand presenteren GRAS, de Stichting DAG en Atelier Stadsbouwmeester de shortlist van de projecten die meedingen naar de Groninger Architectuurprijs.

Nog nooit is de verkiezing van het beste gebouw van het jaar zo voorspelbaar geweest. Wat moet er anders winnen dan Forum Groningen? Of zijn de vakjury en het publiek zo eigenwijs dat ze die gedoodverfde winnaar negeren?

De lijst met genomineerden die dit jaar door de Gentse vakjury uit 45 inzendingen is geselecteerd telt 16 projecten, waarvan de helft woningbouw. Niet gek want maar liefst 1790 woningen zijn er vorig jaar volgens de gemeente opgeleverd, waarvan 1214 sociale huur, 190 vrije sector huur en 386 koop. Daarmee wordt de stijgende lijn sinds 2012 voortgezet. Dit jaar zitten er zelfs 1953 woningen in de pijplijn. Zo komt de gehoopte woningbouwproductie eindelijk op stoom, al worden er nog altijd weinig betaalbare koophuizen neergezet – een segment waaraan juist zoveel behoefte is.

Vier projecten aan de ringweg

Het is wel zo dat het overgrote deel van de woningbouwproductie voor rekening komt van vier projecten aan de ringweg: Woldring aan de Friesestraatweg met 435 miniappartementen, de studentenflat Nido aan het Reitdiep met 700 studio’s, de negenhoekige De Helix van De Unie Architecten met 222 eenheden en Het Ommeland van Onix met 122 appartementen. De laatste twee haalden de shortlist van de jury.

Het valt te prijzen dat de rommelige ringwegzone aan de westkant eindelijk wordt bebouwd, maar de invulling is tot nu toe een ratjetoe. Zo had Het Ommeland aan de kant van de ringweg wel wat hoger gemogen.

De lijst met genomineerden is divers. Van de huizen in het fraaie nieuwe Europapark-buurtje van De Unie en Onix tot een gestroomlijnde retroversie door KAW van de Amsterdamse School-icoon De Dageraad in de Oosterparkwijk. Van het markante appartementencomplex Powerhouse door TEAM 4 Architecten in het Europapark tot de stoere The Warehouse in de Rode Weeshuisstraat door De Zwarte Hond.

De jury kon evenmin voorbij aan de Nieuwe Markt Zuidzijde, dat een gevarieerde, karaktervolle invulling heeft gekregen. Van dat rijtje panden is het rode huis met puntdak, ontworpen door Erik Roerdink, geselecteerd.

loading

De fabriek met gele steentjes draaide overuren

Verder is een aantal projecten op het gebied van de gebouwde omgeving genomineerd, zoals de nieuwe inrichting van de Brugstraat, waar je niet langer door stadsbussen maar alleen nog door fietsers van de sokken wordt gereden. De fabriek met gele steentjes draaide weer overuren.

Waar komen de architecten die in Groningen bouwen vandaan? De enige buitenlander actief in Groningen is de Berlijnse architect Thomas Müller, die het beeldkwaliteitsplan voor de nieuwe Oostwand uitdokterde en het Westcord-hotel ontwierp. Van buiten komen ook het Amsterdamse bureau NL Architects van het Forum en hun plaatsgenoten Prast & Hooft, die behalve voor het interieur van het filmhuis ook tekenden voor een - tevens geselecteerd - kleurig pand in de Akerkstraat. De overige genomineerden zijn voornamelijk afkomstig uit Groningen.

Wat valt er verder nog over de bouwproductie van het afgelopen jaar te zeggen? Oh ja, de onstuitbare opmars van plaksteen als vervanger van baksteen, zie onder meer de nieuwe Oostwand. Niet omdat het beter maar goedkoper is. Het duurt niet lang meer en metselen is een verdwenen ambacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen