Gerard Bosman: van boekhandelaar in Leek tot Ridder

Burgemeester Ard van der Tuuk (rechts) verraste oud-boekhandelaar Gerard Bosman (66) uit Leek donderdag met een hoge koninklijke onderscheiding. Foto: Jaspar Moulijn

Oud-boekhandelaar Gerard Bosman (66) uit Leek is donderdagmiddag verrast met een hoge koninklijke onderscheiding.

Bosman is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote maatschappelijke betrokkenheid, met name bij de voetballerij. Hij was op allerlei terreinen actief voor de vv Leek (nu TLC Leek) en onder meer grondlegger van het zaalvoetbalteam Leek-Rodenburg én van het Leekster Voetbalgala.

Publiekstrekker met hoog reüniegehalte

Met dat gala wilde Bosman, die afkomstig is uit Coevorden, in 1986 in de voetsporen treden van het daar toen al wereldberoemde Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. Het Leekster Voetbalgala in Sportcentrum Leek kreeg in het Gronings-Fries-Drentse grensgebied een vergelijkbare status. Het evenement groeide rond de jaarwisseling uit tot een grote publiekstrekker met een hoog reüniegehalte. Het werd een ontmoetingsplek voor voetballiefhebbers uit de hele regio.

Vanuit boekhandel Bronsema en boekhandel Bosman in de Tolberterstraat − hij nam de zaak over − was Bosman bijna 30 jaar bestuurslid van de Handelsvereniging Leek-Nietap. Hij was initiatiefnemer van de Leekster Gedichtendag, medeorganisator van de literaire avonden van de bibliotheek en vrijwilliger bij poëzieavonden.

Grote maatschappelijke betrokkenheid

Burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier sprak op Nienoord van grote maatschappelijke betrokkenheid. Bosman kreeg de onderscheiding niet tijdens de jaarlijkse Lintjesregen voor Koningsdag, omdat de uitreiking oorspronkelijk al tijdens de 35ste editie van het Voetbalgala zou plaatsvinden en door corona meermalen was uitgesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen