Het is moeilijk te zeggen wie er zaterdag het meest genieten van de Frituurloop: de deelnemers, of de cafetariahouders die het beste weekend in tijden draaien. In elk geval snappen ze geen van allen wat de burgemeester op dit soort wandelingen tegen heeft.

Daan van Hoek uit Groningen heeft een verslaving, bekent hij. Een snackverslaving ,,Elke week móét ik een frikandel eten, liefst met curry, mayo en uitjes.’’ Dus toen hij lucht kreeg van een wandeling langs vijf verschillende snackbars waar hij óók nog een jaarvoorraad frikandellen kon winnen, wist Van Hoek: hier moet ik bij zijn.

Afhakers door het nieuws: burgemeester Schuiling wil eetwandelingen niet meer

Hij en kameraad Maikel Rijkeboer doen zaterdagmiddag de Frituurloop door de stad. In twee shifts wandelen deelnemers een route langs cafetaria’s en snackbars. Onderweg moeten ze quizvragen beantwoorden om mee te dingen naar de prijs, en krijgen ze korting op ambachtelijke vette happen. Lekkel Lekkel aan het Zuiderdiep serveert miniloempia’s, Waterloo op de Grote Markt een flinke puut patat en bij Het Patathuus aan de Hereweg krijgt Van Hoek direct z’n favoriet: een frikandel speciaal.

Per shift is er plek voor honderd deelnemers. Deze zaterdag wordt dat maximum niet gehaald, denkt bedenker Bojan Aleksander van de Frituurloop. Zijn eigen restaurant Bar Smoke is onderdeel van de Culinaire 4 Mijl, de haute cuisine-variant van de eetwandeling, en ook daar is het rustiger. ,,Er zijn volgens mij behoorlijk wat mensen afgehaakt door het nieuws van gisteren.’’

Vrijdagmiddag liet de Groningse burgemeester Schuiling weten dat hij geen Frituurloop, Culinaire 4 Mijl, Lentebiertocht of wat dies meer zij wilde hebben in de stad. Alle tochten zouden per direct worden verboden, omdat ze tot groepsvorming en te grote drukte in de binnenstad zouden leiden. En bij eerdere edities verkochten horecazaken alcohol in geopende verpakkingen, wat officieel niet mag.

‘Denk nou eerst eens in oplossingen’

Ondernemers, wandelaars en lokale politici reageerden verbolgen en de gemeente besloot het happen en stappen in elk geval nog één weekend toe te staan. Woensdag debatteert de gemeenteraad over de coronamaatregelen; dan moet duidelijk worden of de Frituurloop en z’n evenknieën nog toekomst hebben, of dat het na dit weekend echt einde verhaal is.

,,Waarom zou je dit nou verbieden?’’ vraagt Maikel Rijkeboer zich af, tussen de happen frikandel door. ,,We lopen in kleine groepjes in de buitenlucht. En alleen omdat het technisch gezien een evenement is, mag dat niet meer?’’

Binnen snapt uitbater Jan Molenkamp van Het Patathuus er al even weinig van. ,,Laat de burgemeester nou eerst eens met de ondernemers gaan praten, en in oplossingen denken. Wat kunnen we wél laten doorgaan?’’ Hij draait lekker dankzij de Frituurlopers, zegt hij. ,,’t Is hartstikke druk, maar wel mooi geleidelijk. Buiten hangen bordjes met de coronaregels en daar houden mensen zich aan.’’

Stoofvlees naar opa’s recept

In de Astraat treedt Desiree Schutter van het Groninger Friethuys maar niet in detail over wat ze van het dreigende verbod vindt. ,,Nee, laat ik netjes en correct blijven. Maar ik ben er niet blij mee. Ik ben echt geen corona-ontkenner en ik snap dat je geen hele rijen mensen wilt. Maar als je bij mooi weer in het park kijkt, zit het toch óók vol?’’

Net als Molenkamp vindt ze de Frituurloop een geweldige vondst. ,,Het is zo leuk, je ziet iedereen ervan opfleuren. En je kunt zo ook mooi laten zien dat de ene snackbar de andere niet is, het is heel divers.’’ Zelf serveert Schutter bewust iets dat alleen bij haar Friethuys te krijgen is. ,,Een broodje Vlaams stoofvlees, naar het recept van mijn opa.’’

De gemeente laat dit weekend extra goed controleren of de eetwandelaars en horecazaken zich aan de coronaregels houden, weet Bojan Aleksander. ,,Mijn indruk is dat het tot nu toe overal goed gaat. Ik hoop écht dat we door mogen gaan met de Frituurloop en de Culinaire 4 Mijl. Maar wat het besluit ook wordt, we zullen het ermee moeten doen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen